Ако има разрастване на военния конфликт в Близкия изток, това ще доведе до ръст на цените на петрола и газа, обясни пред БНР доц. Николай Крушков, преподавател в УНСС. 

"А цените на потребителските стоки в Европа ще се повишат с пет процента, сочат оценките на катедра МИО", добави той. 

Към днешна дата най-вероятният сценарий е за ескалиране на конфликта, предупреди доц. Крушков.

"Ако САЩ и Великобритания не поемат посока за деескалация и активизират военно своята роля в конфликта, това ще застраши още повече прокситита на Иран – Ливан, Ирак, Сирия и Йемен, което ще доведе до влизане на Иран в конфликта.  Това означава война в Персийския залив, където са повече от една трета от световния петрол и газ.

Прякото въвличане на Иран в този конфликт би означавало и индиректно въвличане на Русия и Китай, като страни, с които Иран има дългосрочни отношения".

Доц. Крушков все пак очерта и други възможни сценарии за развитие на конфликта, който започна на 7 октомври с атаката срещу цивилни граждани в Израел.

Първият е окончателно спиране на войната преди операцията в РафахТой не устройва Израел.

Вторият сценарий е за временното спиране на войната.  Устройва най-вече Израел, но така "Хамас" ще загуби силната си карта с това, че държи 130 заложници". 

Нормалността, която имаше преди 7 октомври, не устройва нито Израел, нито арабските държави, отбеляза той в предаването "12+3". 

Засилва се натискът от страна на международната общност върху Израел, посочи още анализаторът.

"Жертвите от началото на военната операция са близо 29 хиляди.

Целите на Израел обаче не са постигнати – те са пълно неутрализиране на "Хамас“ и освобождаване на заложниците". 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук