Коронавирусът изложи на показ фаталния недостатък на ЕС: липсата на солидарност, пише британският в. "Гардиън", като подчертава, че няма политическа воля за оказване на финансова помощ на най-тежко засегнатите страни, което е единственото правилно решение.

Поради различните условия по отношение на разпространението на болестта, наличието на медицински запаси и тестове, всяка от страните поема по свой собствен път. Има опасност липсата на координирани действия да доведе до втора вълна от заразяване.


На срещата си на върха лидерите приеха и план за икономическо възстановяване, но той е непълен и небалансиран.

Отмяната на повечето правила за държавна помощ е необходимо предвид обстоятелствата, но само страните с най-добър финансов баланс ще могат да си позволят да подкрепят корпоративния сектор. Това обаче ще подкопае дълбоко и трайно равнопоставеността в рамките на единния пазар, отбелязва изданието.

Сегашният подход се оказва икономически и политически разрушителен за Европа, защото създава основите на икономическо отслабване и политическо недоволство. Това може да се избегне, ако еврозоната направи стъпка към истински фискален федерализъм под демократичния контрол на Европейския парламент.