Поредният фейк за някаква къща на премиера Борисов в Барселона предизвика колективна радост и злорадство сред пионките на банкера беглец Цветан Василев, партньора му и обвиняем за шпионаж Николай Малинов и руските им ментори в лицето на олигарха Константин Малофеев и генерала от ГРУ Леонид Решетников. Всички те мигом свалиха маските и публично се прегърнаха във Фейсбук, пише "Монитор".

Представящият се за главен редактор на рекетьорския сайт Бивол и руски зет със семейни връзки с кремълската пропаганда - Атанас Чобанов, председателят на НПО-то бухалка на Цветан Василев – Георги Георгиев, и лидерът на русофилската партия „Възраждане“ и автор на сайта на организацията „Русофили“ на обвиняемия Малинов заляха социалните мрежи със статуси и поздравления, част от тях взаимни, за „удара“ срещу премиера Бойко Борисов.


Така само за пореден път доказаха, че групичката стои в дъното и е изпълнител на руска хибридна атака срещу него, формално стартирана чрез статия в каталунското издание на „Ел Периодико“.

В петък вестникът, чийто издател е свързван в материали в западната преса с руските тайни служби и колумбийския картел „Меделин“ и се счита за основен проводник на сепаратистките настроения в Каталуния, публикува статия, според която полицията в автономната провинция и антикорупционната прокуратура в Мадрид водели разследване срещу премиера Бойко Борисов.

То било свързано с подозрения за пране на пари при покупката на къща в Барселона, в която живеела бившата манекенка Борислава Йовчева, но в частта за Борисов се позовава не на информация от испанските разследващи, а на сигнал на БОЕЦ.

От полицията в Каталуния посочиха, че не могат да потвърдят материала на „Ел Периодико“, както и че не могат да коментират нито дали има разследване, нито срещу кого е то. Самият премиер също отрече да има каквато и да било връзка с въпросната къща.

А нито от „Ел Периодико“, нито „източниците“ му публикуват каквито да било доказателства за връзка между въпросния имот и Борисов. Въпреки това статията мигновено броени минути след публикуването си беше препечатана от руската агенция ТАСС, откъдето – по команда – я взеха изданията от мейнстрийма на подсъдимия разградски бос Иво Прокопиев и тези, финансирани от подсъдимия банкер беглец Цветан Василев.

Само доказвайки руската връзка в атаката. Доказателствата в тази насока продължиха и през уикенда.

Първо лидерът на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов, известен с прякора Копейкин заради руските си обвързаности, пусна във Фейсбук как негов приятел от Испания – Георги Георгиев, му се обадил и му казал, че водеща новина в тамошните медии било разследването, като използва момента, за да поиска отново оставка на кабинета.

Твърдението на Костадинов лесно се оборва от елементарна проверка в испанската преса. Не истината обаче е водеща при Копейкин и компания, а интересите на менторите им.

Тук е моментът да се припомни, че Костадинов е чест автор в сайта на движение „Русофили“, както и че стоеше зад няколко протеста през изминалите седмици срещу правителството, при които участниците нарочно се опитваха да стигнат до сблъсъци с полицията.

При единия бяха почупени прозорците на Министерството на регионалното развитие и ранени неколцина, сред тях и двама полицаи. Паралелно с Костадинов във Фейсбук се развихриха и самият лидер на БОЕЦ Георги Георгиев, и „биволът“ Атанас Чобанов.

Вторият дори пусна няколко сърцераздирателни статуса, в които обясняваше, че „БОЕЦ и бутафория“ са единственото, което има „като някаква опозиция“ на втория ден от скандала с къщата в Барселона. Както Чобанов и „Бивол“, така и Георгиев и неговият „БОЕЦ“ са пряко свързани с Цветан Василев и руския му ментор – олигарха Константин Малофеев.

Чобанов е зет на дългогодишния кореспондент на РИА Новости в Париж и Брюксел Виктор Онучко, а съпругата му Мария работи за Russia Beyond the Headlines („Русия отвъд заглавията”) – задграничен проект, зад който според редица престижни аналитични центрове стои кремълската пропагандна машина. У нас представител на въпросния проект беше съпругата на Николай Малинов.

Георгиев пък демонстративно си пусна снимка с Цветан Василев от фоайето на белградски хотел.

Докато тази компания се вихреше във Фейсбук, на светло излезе и друга основна пионка в схемата – евродепутатът от БСП и обвиняема за пране на пари от КТБ Елена Йончева. Йончева, която е дъщеря на офицера от ДС подп. Никола Йончев, даде интервю пред „Ел Периодико“, в което изцяло подкрепи твърденията на Георги Георгиев, без да дава каквито и да било доказателства за тях.

И пак в синхрон с него нападна прокуратурата, че не била разследвала сигнала.

Борисов за скандала: Къща в Барселона нямам, омаскариха си ме

„Сега, като гледам какви глупости пишат, яд ме е. Но няма да ме спрат“, това коментира премиерът Бойко Борисов по повод публикациите в испански медии, според които има къща в Барселона. Докато инспектираше магистрала „Европа“, по трасето той срещна работник от Банкя, който в миналото е участвал в строителството на язовири в Сирия.

"Сигурно от 30 години не сме се виждали. Сега някой може да излезе и да каже, че с Иван (строителния работник – бел. ред.) сме направили частен язовир в Сирия. Познавам ли го - познавам го, от Банкя ли е - от Банкя е" - каза още той. - И като кажат къщата на Борисов в Барселона. Аз къща нямам.

Омаскариха си ме и това е“, заключи той и даде да се разбере, че всичко е компроматна атака. „В учебника за компромати така пише. Подпираш с истини. Познаваш ли този? От Банкя ли е? Познаваш и ето, значи си виновен", обобщи Борисов и дори даде пример с романа „Братя Карамазови“, където пишело:

"Той ли бе откраднал или неговата шуба бяха откраднали, но имаше нещо за този човек". По думите му не е едно и също дали са ти откраднали шубата, или имаш две шуби.

Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова пък осмя със статус във Фейсбук постовете, пускани от Чобанов, Георгиев, Костадинов и изявата на Йончева, като заяви: „Леночка, Костя, Гошо, „кравать“, „после“ и други информирани поклонници на президентска република, време е да претоплите „манджата“ гръцки остров“.

Депутатът припомни случая от 2018 г., когато излезе "сензационна информация", в която се твърдеше, че премиерът имал остров в Гърция. Тогава той заложи оставката си, ако се докаже, че притежава такъв екзотичен имот.

От БСП отново яхнаха фалшивата новина и призоваха дори службите да я разследват. В крайна сметка стана ясно, че "информацията" е съчинена от политическия пиар Арман Бабикян и нотариален акт за остров така и не се намери. Последните порции с "информации" срещу премиера се очертава да имат съдбата на "гръцкия му остров" и да потънат по същия начин, докато червените инженери не измислят нови сюжети.