"Спешно трябва да се направи ход за капитализация на енергийната система и бизнесът да не приключи. Свикнахме да раздаваме милиарди като семки и бонбонки, не оценяваме вече парите. Аз съм "за" всяка мярка по намаляване на данъци и акцизи.

Фокусът трябва да е върху спасяване на бизнеса, който да ни извлачи като локомотив". Това заяви за "Денят на живо" икономистът Кузман Илиев.

Той смята, че част от парите за трябва да отидат в енергийната система. "Да реинвестираме в нея, да я капитализираме. Свикнахме да раздаваме милиарди като семки и бонбонки, не оценяваме вече парите.

Задълженията ще плащаме все по-скъпо. След като сме стигнали до актуализацията трябва да кажем, че за да има сериозни постъпления в социалните системи, следва да има предприемачи и бизнес, които съществуват", подчерта Илиев.  

Трябва да се приеме решение на различните играчи. Част от средствата за бизнеса трябва да се насочи към Фонда за енергийна сигурност. Иначе шокът ще е фундаментален и бизнесът ще фалира", посочи той.

И допълни, че при гласуването на бюджета трябва да бъде преглътнато егото и да се действа в посока бизнесът да поеме глътка въздух.