Има изключително недоверие у българите у т.нар. професионални политици. Политикът трябва да представлява хората, да говори нещата, които всички ние си мислим, и в същото време да вижда проблемите и да дава решенията.

Това каза политическият анализатор Кузман Илиев в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ. Като независим кандидат за евродепутат от „България може“ на изборите той спечели повече от 11 000 гласа. Гласуваното му доверие той обясни именно с недоверието към „професионалните политици“.

Това е голямата изненада на евровота у нас! СНИМКИ

По думите му европейските граждани са наказали зелените антиутопии в Европа и военната политика. „В Европейския парламент де факто няма промяна. Мнозинството се държи от ЕНП, либералите и социалистите. „Това, което сега се случва, наказа зелените, т.е. крайните либерали, но каза „Хайде, вкарайте малко националисти“.

Но има два типа националисти в Европа – „Алтернатива за Германия“, и други – поляците, които са за война с Изтока, тук и сега. Точно тези, поляците, са по-скоро прицелът на Урсула Фон Дер Лайен и на другите от статуквото в ЕС, които казват, че ще чуят тях“, коментира Илиев.

Според него, ако готовността на Русия за диалог не бъде приета, ситуацията в Украйна ще ескалира и големият губещ ще бъде Украйна.