Кузман Илиев излезе с пост в социалната мрежа, свързан с икономическата ситуация у нас и по света.

Вижте какво написа единственият независим кандидат за депутат на евровота:

Единственото постоянно нещо в живота и икономиката е промяната на сегашната ситуация. Единственото сигурно в политиката е, че рано или късно ще изгубиш властта. В бизнеса - че рано или късно конкуренцията ще навлезе в нишата ти.

И единственото решение е да развиваш себе си постоянно - с творческа енергия и ентусиазъм. Да взаимодействаш с другите, да се учиш от грешките си и да не се опитваш да натискаш под водата главата на новите и по-ефективните. За да не натисне и твоята глава някой в ответ…

Съпротивата срещу появата на нови икономически и геополитически центрове чрез забрани и мита е безполезна. И убива този, който ги прилага панически.

Не са виновни китайците, че произвеждат “свръх”, а еврократите идеолози, които превърнаха Европа в бледа сянка на миналото й индустриално величие. Точно те изгониха бизнеса й зад океана или в Азия.

Стопроцентови мита на китайските електрички или 25 процентови за солари и батерии в САЩ не премахват проблема, че Зелената сделка в Европа и Америка направи производството на такива стоки по-скъпи и неконкурентоспособни на глобалния пазар. От юли такива мита най-вероятно ще влязат в сила и в Европа.

Тези безбожни мита са проява на немощ. С тях всъщност се вадят допълнителни пари от джоба на европееца/американеца, с което той става по-беден. Проявява се и флагрантното лицемерие ужким да сме най-зеления континент, но да сме съгласни да купуваме по-скъпи солари и батерии - само и само местните екоолигарси да не вият като линейки! Излиза, че ужким харесваме търговията, но когато само когато “нашите” фирми-донори печелят от нея. Иначе не. “Правилата са за слабите” не е девиз за мир и разбирателство…

Вече няколко съдебни атаки на ЕК изгониха големи енергийни китайски компании от Румъния, както и потенциални доставчици на влакове от България. А едни сърби и унгарци си играят с всички - ухажвани и уважавани са и от Запад, и от Изток. Така се прави.

Нарушаването на международната търговия е огромна опасност, която исторически винаги води до геополитическо противоборство и войни. Протекционизмът и разделянето на военни и икономически блокове правят всички ни по-бедни. А света - много по-опасно място.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.