Както в икономиката няма няма емоции, все едно в една реклама някой да иска нещо да ми пробута нарочно и ми го набива в съзнанието, в икономиката простичко рекламата е начин да разбереш, че нещо съществува, че има някакъв продукт.

Хората не знаят за него, но в един хубав момент го виждат и го разпознават. Това наистина е и разход за този, който го прави. Ами може би е време, ние като общество и като държавна политика, да направим този разход, който е не само финансов, той е в някаква смисъл и дипломатически, той е в някакъв смисъл обществен.

Да направим така, че да се чуе за България, защото както казахме, България има  културен принос за Европа, за западната цивилизация в Европа.

По този начин в „Пресечна точка“ по Нова Тв Кузман Илиев започна коментара си за рекламния филм, който представя туризма на България пред света.

България е едно място, където, кеф ти планини, кеф ти морета, манастири, гледки, красота. Да седнеш, да изпиеш една гроздова ракия с прекрасна салата, да поговориш с приятели и да се почувстваш човек. Западнякът, като дойде тук и това като го види, направо му се изправят косите.

Казват: Вие, от какво се оплаквате, бе хора. Вие, знаете ли какъв социален мир, относителен имате. Нямате тук религиозни войни, имате си феноменална природа, красиви хора сте, красиви жени. Факт е, какво не ви е наред. Тоест, ние трябва да покажем всичките тези наши туристически дадености и културни, и това че ние сме народ, който винаги се е стремял към духовно израстване и прочее.

Такава, основана на християнската, ако щете религия, разпространена като слово. Именно затова, че всички сме равни пред нещо, пред някакви закони, пред някакъв морал, допълни Илиев.

Но в същото време трябва и да направим някакви конкретни стъпки, затова икономически да станем по-добри, по-стабилни и с по-високи доходи.

Това е за мен е въпроса, малко пак минава в сферата на икономическата политика, за да можем и ние да се радваме на тези блага.

Не просто да идват чужденците с хубавите доходи и да ползват тези благини, тъй като една голяма част, за съжаление, от българите да не могат и да са озлобени, и да живеят тежък живот, защото икономически много малко ни трябва.

Аз съм голям оптимист за България и смятам, че сме прекалено негативно настроени към това, което имаме, каза още Кузман Илиев.