Известният икономист Кузман Илиев написа много силен анализ на личната си страница във Фейсбук, свързан с пандемията от коронавирус и мерките у нас.

Вижте текста на финансиста:

“Интелектуалци”, които защитават тиранията. Явно това им е ролята в разделението на труда. Ако не бяха тези интелектуални бодигарди на владетелите - хората никога нямаше да приемат масово очевидния произвол, печалбарство и отнемане на елементарни свободи.

Но защо го правят т. нар. интелектуалци, скъсали с практичния и здрав народен разум на българи, французи и италианци?

Защото, ако не са топлите университетски местенца, финансирани и акредитирани от държавата, в които по цял ден умуват над 58-ия пол и “Критическата теория” на Маркузе, най-вероятно щяха да бият плочи и да носят тухли. Всъщност и за това нямаше да стават, защото изисква сила и воля.

А тези са хлевоусти и истерични инфантили. Да, здраво окопали се в университетските си кресла. И по същество - чиста клика. Пазачи на свещената глупост и препредаващи я на поколенията. Палачи над мислещите и бутащи напред послушните им копои…

Как мерки и препарат, които не пречат на разпространението на заразата, са решението?! И въпреки големия брой на ваксинираните във Великобритания или Израел, например, вече се говори за нови затваряния и нови серии “буустери”. Как приравняването на “наука” с “политико-корпоративна догма” е издигнато на пиедестала на рационалността?

Как нещо, за което се водят горещи научни спорове и няма достатъчно време за изследване, е всемирна и изискваща преклонение победа на разума или медицината? А всеки оспорил - е Ганя, глупак или не знам си какво. Та нали всеки от нас има дузина примери, оборващи емпирично крясъците на “феновете на псевдонауката”.

Как правото да разполагаш с живота и тялото си са концесионирани на колективния разум, който вече е снабден с принудата на властта и хилежа на кенсъл чукундурите в нета?

Как най-либералната глобалистка адженда изведнъж стана “консервативна”? Как личното здраве е заложник на общото благо като че ли живеем не в свободна държава, а в тоталитарна дистопия? И вместо негативни права - как никой няма право да навлиза с агресия в живота ви, - вече има избуяване на “позитивните такива” - ваксинирайте се тук и сега. Ти! Защото ти казвам…

Как заради заплахи от тероризъм, война, болест или бедствие, хората отдават свободите си с огромна лекота именно на политиците, виновни до голяма степен с безхаберието си за проблемите. Как с неспособността да организират публичната система така че да посрещнат предизвикателствата - което всъщност им е работата - тези политици са награждавани с още повече престиж и власт на живота ни?!

И не локдаунът не е решение, както видяхме няколко пъти вече - нито при Борисов, и при Радев, нито където и да е по Земята.
Всъщност, няма значение “как” се стига дотук. Грешно е и ще срещне отпор.