Европа и целият Запад представят Русия като реваншистка, експанзионистка и авторитарна държава, която се опитва да върне времената на Съветския съюз. За основа на такова виждане служат само „ментални схеми, наследени от Запада от времето на Студената война”, пише френското издание Le Taurillon.
А тези възгледи вече са остарели: „Да се твърди, че Владимир Путин иска да върне СССР, е абсурдно” – счита авторът на публикацията. От негова гледна точка в основата на проблема лежи фактът, че Западът не разбира Русия.

Краят на Студената война на Запад беше празнуван като грандиозна победа. Отслабеният Съветски съюз повече не можеше да се съпротивлява и сега европейските ценности на демокрацията и правата на човека можеха да се разпространяват върху всички народи, ако се следва хипотезата, че тези народи биха им се радвали. На европейския континент това се изрази в продължаващото разширяване на НАТО и ЕС.

От руска гледна точка обаче нещата стояха различно. Ако Студената война завърши без бой и термоядрено стълкновение, то е благодарение на самия СССР. Защо тогава огромна страна като Русия я игнорират като в конфликтите в Косово, Ирак и Ливан? Защо се разраства НАТО чак до руските граници.

От руска гледна точка Западът цинично използва „универсалните ценности”, за да разшири своята сфера на влияние. С това се обяснява недоволството на Москва по повод цветните революции, интервенции и постоянна демонизация на Русия от западни лидери, политици и медии. С това се обяснява и постепенната изолация на Русия, пише изданието.

Критикувайки Москва, отказвайки й място сред другите държави, Западът фактически й отказва идентичност, тъй като Русия може да е уникална, но все пак е част от Европа. Тя „понякога има други идеи, норми и ценности, но те в никакъв случай не са по-лоши от нашите”.

Русия напълно може да бъде разбрана, когато се бори за това, което остана от нейната зона на влияние, опитвайки се да балансира хегемонията на Запада, и когато Путин се опитва да защити своя режим от опити да бъде смъкнат и от европейските ценности, които се възприемат като инструмент на политиката.

Ако Русия отиде твърде далеч в прекрояване на националните граници, то трябва да се припомни, че и западните държави не са съвсем чисти: те бомбардираха Сърбия и признаха независимостта на Косово.

Повишаването на напрежението на думи и във вид на санкции до нищо няма да доведат, предупреждава авторът на публикацията. Затова той предлага да се проведе нова „среща в Ялта” – да се сключи между Русия и Европа споразумение по сигурността на континента и в целия свят.

„Без Русия Европа няма да успее да уреди проблемите, с които се сблъсква: от тероризма, сирийския въпрос и наркотрафика до проблемите на околната среда”.

Затова изданието предлага Русия да бъде включена в общоевропейски структури или например да бъде върната в решаващите кръгове на Съвета на Европа. При това трябва да се изграждат контакти между гражданското общество, а също така да престане очернянето на Москва, какъвто и режим да я управлява. Само тогава Русия отново ще започне да се доверява на Европа и нейните ценности и ще започне да изпълнява своите задължения, пише Le Taurillon.

Превод и редакция: БЛИЦ