Китайската икономика рязко забави ход. Причина за това са строгите локдауни, които парализират многомилионни градове и големи промишлени центрове. Ефектът вече се усеща и в Германия, пише "Дойче Веле".

Промишленото производство в Китай през месец април е намаляло с около 3%, сочат оповестени в понеделник данни от Пекин. В търговията на дребно спадът е още по-голям – с цели 11 процента спрямо същия месец на миналата година.

Икономическите проблеми на Народната република, смятана за локомотив на световната икономика, са следствие от строгата стратегия на властите за “нулев Ковид”. "Пандемията се отрази сериозно на икономиката", призна говорител на статистическата служба.

Ефектите се усещат и на пазара на труда

Строгите локдауни в редица големи градове, като икономическия мегаполис Шанхай, оказват ефект и върху пазара на труда и този на недвижимите имоти в Китай. Стойността на сделките с недвижими имоти е спаднала почти наполовина спрямо предишния месец. Едната причина за това е пандемичната обстановка, но има и друга - борбата на властите със спекулациите на пазара.

Тъй като строителната индустрия е важен двигател на китайската икономика, спадът се отразява и на пазара на труда. Безработицата в страната в момента е шест процента - най-висока от февруари 2020 г. насам.

Докато ограниченията за излизане и твърдата стратегия по отношение на Ковид предизвикват известно недоволство в страната, последиците от тези мерки вече се усещат и в Германия. Много компании страдат от недостиг на суровини и междинни продукти, тъй като дейността на най-голямото пристанище в света – това в Шанхай – е силно ограничена заради локдауните. 

Огромни задръствания около пристанището на Шанхай

Огромни контейнеровози, които чакат, за да товарят или разтоварват, чакат ред да бъдат обслужени и образуват огромни задръствания. Според експертите обемът на износа на пристанището вече е спаднал с 40%. Шанхай е най-важният порт за германските контейнерни превози.

В резултат на тези проблеми поръчките от германски компании също се трупат. Според Института “Ифо” броят на неизпълнените поръчки в предприятията е достигнал нов рекорд. Компаниите са в състояние да продължат производството си средно още 4 месеца и половина, без да получават нови поръчки. От една страна това е положително, но от друга е и последица от недостига на продукция от фирмите-поддоставчици.

Скрийншот на задръстването в пристанището на Шанхай (от приложението MarineTraffic)

Скрийншот на задръстването в пристанището на Шанхай (от приложението "MarineTraffic")

"Натрупаните поръчки отразяват не само голямото търсене на германски промишлени стоки през последните месеци", казва икономистът от “Ифо” Тимо Волмерсхойзер. “Те са показателни и за трудностите, които изпитват компаниите да изпълняват навреме съществуващите поръчки в условията на недостиг на важни междинни продукти и суровини."

Светлинка в тунела

Германското правителство гледа на най-важния си търговски партньор Китай с известно притеснение. "Ако Китай продължи да бъде засегнат от локдауните, са възможни нови затруднения в доставките и забавяне на световната търговия", се казва в настоящия месечен доклад на германското министерство на икономиката. Затова и перспективите пред националната икономика са разнопосочни.

Тимо Волмерсхойзер също смята, че затрудненията в доставките могат да се задълбочат в резултат на строгите локдаун режими в китайските градове.

Добрата новина за Шанхай е, че за китайските власти разпространението на коронавируса до голяма степен е спряно, а в града мерките започват да се разхлабват. "Пикът на Ковид през април оказа голямо влияние върху икономиката, но последиците ще бъдат краткосрочни", уверено твърди Фу Линхуи. Ако вирусът бъде поставен под контрол, а политиките за икономическо стабилизиране покажат резултат, може да се очаква, че икономиката постепенно ще се възстанови.

Германските компании също могат да се надяват на това. Колкото по-дълго продължават проблемите в Китай, толкова по-трудно ще бъде многото поръчки на компаниите да допринесат за икономическото възстановяване.