Един призрак на олющено куфарче, в което могат да се крият тайни доказателства за корупция в приватизацията обикаля телевизионния ефир от една седмица.

Това отприщи реакцията и на Иван Костов, който се превърна в символ на касовата приватизация. Бившият премиер обиколи няколко студиа, в които настоя българското общество да му поднесе извинения. А причината – името му било очернено, като му приписвали участие в приватизационни сделки. Това казва в свой коментар Любо Огнянов в ефира на Канал 3.

Никой обаче не се опита в дълбочина да изследва икономическите връзки в управлението през 1997 година, които издигнаха един ресторантьор до банкер и приватизатор на един от най-големите български курортни комплекси.

Едно съзведие от програмирани капиталисти в "Орион", в което влизаха синове и свързани с Държавна сигурност бизнесмени, беше заместено от друго съзвездие носещо името "Олимп". И още едно съзвездие с не дотам поетичното име "Агнешки главички”, в което, за изненада на демократично мислещите българи, също влизат синове на свързани с Държавна сигурност величия. 
 
Ако в ГЕРБ хвърчаха оставки заради купени апартаменти на данъчна оценка и занижени цени какво бихте си помислили за човек, който си купува апартамент от 140 кв.м. в "Златни пясъци” за 83 000 лв, а три години по-късно го продава за 469 000 лв. Сега си представете, че този щастливец може да е дъщеря на бивш премиер, по времето на който е приватизиран курорта. 
 
Да купиш дружество за нищожна сума през РМД, при това с компенсаторки е широко прилагана схема по времето на управлението на Иван Костов. Случаят със сделката с „Каолин” е симптоматична. Сложната схема на вписвания и участие в РМД-то води дотам, че оценен за 60 млн. лева, "Каолин” е продаден едва за 7 млн. лв.
 
Години по-късно групата на Иво Прокопиев продава 67% от "Каолин” на германски концерн за 140 млн. лв. Обяснението за скока на цената на сделката – инвестиции. Странно какви ли са били инвестициите в онзи златен апартамент в "Златни пясъци”, че за три години от 83 000 лв. цената му да скочи на 469 000 лв. 
 
Преди няколко години давността за сделките извършени по време на управлението на Иван Костов изтече. В България след изтичането на абсолютната давност, търсенето на наказателна отговорност се погасява.

Дори да бъде отменена давността, основен принцип в наказателното право е, че деецът се възползва от по-облекчения режим, действащ по време на извършването на престъпното деяние. Така е в континенталната правна система, към която нашата страна принадлежи. 
 
За разлика от нас в Съединените щати давност за обвиненията няма. В онова олющено куфарче, размахвано от проф. Стив Ханке, може да се съдържат документи, които доказват инвестиционен интерес от американски компании към дружества, обявени за приватизация по времето на Костов. Това беше потвърдено и от президента в този период Петър Стоянов. 
 
Ако има доказателства за корупция свързани с американски компании, давност за наказателно производство в Съединените щати няма. Там от близо три години действа и глобалният закон "Магнитски”.

Той е кръстен на името на руския адвокат Сергей Магнитски, който е защитавал интересите на американския фонд Hermitage Capital Management в Русия. Санкциите предвидени в закона "Магнитски” са насочени към представители на високите етажи на властта по цял свят, за които има доказателства че са участвали в значителни корупционни действия.

Спрямо подобни лица могат да бъдат наложени забрани за издаване на визи и блокиране на финансови активи на територията на Съединените щати. 
 
Преди повече от две години на друг бързо забогатял бизнесмен по времето на кабинета на Иван Костов, идеологът на кръга "Капитал”, Иво Прокопиев, бяха повдигнати обвинения за пране на пари във връзка с приватизацията на "Каолин".

Нещо повече – в момента той е подсъдим и по делото за продажба на миноритарния държавен дял на EVN през 2011 г. Иво Прокопиев отговаря пред Темида заедно с бившия финансов министър Симеон Дянков и бившия министър на енергетиката Трайчо Трайков, който в момента е районен кмет в София от "Демократична България".
 
Според прокуратурата, нанесената щета на бюджета само от тази сделка, е 28 млн. лв. В началото на месеца, Държавният департамент обяви първото име на съдията Андон Миталов със забрана да влиза в Съединените щати. „Това обаче няма да бъде последният в списъка, стъпка по стъпка това е пътят за борба с корупцията”, каза след това американският посланик Херо Мустафа. 
  
Нека пак да ви припомня – в Съединените щати давност за обвиненията няма. Дали списъкът с хора, които са бъркали в кацата с меда, докато са били на власт или са гравитирали около управляващите вече не е попълнен е въпрос, на който ще си отговорим в близките месеци.
 
Накрая още един любопитен факт – Иво Прокопиев, който беше почетен консул на Канада, беше сменен малко преди в съда да бъде внесено обвинението за сделката с EVN. Сега се замислете – дали истерията обхванала някои политици и техните бизнес аватари не е предизвикана от закона "Магнитски". Но както се казва, който копае гроб другиму, сам пада в него. А понякога копачите не могат да прочетат, че техните имена са написани на надгробните камъни.