Вече са обявени някой от водачите на листи за град Варна. Сред тях е основен играч като  ГЕРБ, малкия коалиционен партньор ВМРО, който се бори за влизане в парламента и нов играч с противоречиви прогнози, какъвто е Има такъв народ.

Прави впечатление, че в Морската столица е стоварена тежката артилерия и на трите формации. Двама действащи министри, здравният- проф. Ангелов и военният - Каракачанов, както и лично Слави Трифонов, застават начело на своите листи в морския град.

Нито един от тримата не е родом от Варна, но това не им пречи да опитат да спечелят местния вот. Варненци са известни с отхвърлянето на външни авторитети, но все пак, и тримата се ползват с огромно телевизионно време. До днес, поне формално, оставаше неизвестно единствено включването на Веселин Марешки, но вече и то е факт. Ето как той коментира конкурентната среда:

„Срещу мен, в аванс, се стоварва тежка медийна машина. Двама действащи министри и един шоумен със собствено предаване. Всички са наясно, че винаги се кандидатирам в родния си град и явно това е оста на противодействие. И тримата, обаче, трябва да отчетат факта, че варненци са имунизирани срещу външни намеси. Два пъти са ни натрапвали кандидатури отвън и двата пъти проволът им бе 100%.

Единият, който Костов гласеше за кмет, избяга в Нова Зеландия, а другият едвам се изплъзна на балотажа срещу мен. Като кандидат за кмет спечелих над  40% от вота на варненци, а  като кандидат за президент бях подкрепен от близо половин милион българи. Така че, няма да е лесно за парашутистите – варненци не са наивни.“

В изказването си Веселин Марешки очевидно визираше злополучната кандидатура за кмет на Варна, издигната от Иван Костов, в лицето  на Добрин Митев, с който са свързани знакови корупционни схеми и който избяга от българското правосъдие в държава, с която нямаме договор за екстрадиция.

Другият неуспех на „външна“ кандидатура следва да е на Кирил Йорданов, който въпреки подкрепата на ГЕРБ, едва не изгуби изборите за кмет през 2011г., но по-късно безславно напусна поста, след протести в Морската столица и кончината на един от протестиращите.

Въпреки медийния комфорт на водачите на други листи, Марешки има на своя страна аргументите на социалната политика, която реализира чрез  бензиностанциите и аптеките, без изобщо да е в изпълнителната власт. Ето какво още добави той:

 „Като морски човек искам да им кажа, че истинските мъже влизат в бурята без спасителен пояс. Въпреки силното медийно налагане на Костадинов, Каракачанов и Слави Трифонов, те явно не са убедени в успеха си и затова са си резервирали вариант „Б“ - да са водачи на листите на Велико Търново, Плевен и Стара Загора.

Ей така, за по-сигурно. Също градове, с които нямат общо. Не разбирам защо бягат от корена и не се кандидатира в родните си места. Така би било патриотично и мъжко. Аз смятам че камъкът си тежи на мястото и затова се кандидатирам само и единствено в родния си град!“