Попълнете търсена ключова дума или фраза

Може ли огнестрелното оръжие да се превърне в критичен разрив между Чехия и ЕС?

https://blitz.bg/analizi-i-komentari/mozhe-li-ognestrelnoto-orzhie-da-se-prevrne-v-kritichen-razriv-mezhdu-chekhiya-i-es_news478107.html Blitz.bg Прага, Чехия 09 Ян. 2017, 18:16 2652 прочита 0 коментара
Промяна в чешката конституция с оглед по-добрата защита на обикновените граждани срещу терористи – тази инициатива подхвана чешкият министър на вътрешните работи Милан Хованец. Идеята му е да се промени режимът на издаване на разрешителни за огнестрелно оръжие, за да може обикновените чехи да се защитават срещу ислямския тероризъм.
Въпросът сега е дали чешкият парламент ще одобри тази идея и ако това стане, какво би се случило предвид законодателството на ЕС, което би следвало да е пред което и да е национално законодателство на член на Съюза – затова и има хармонизиране на нормите съгласно паневропейския поглед на всички в Общността.

Според коментар на The Washington Post обаче този ход на Хованец цели просто политически дивиденти. Причината – напредващото по законодателната процедура в ЕС предложение на Европейската комисия за ограничаване на правото да притежаваш огнестрелно оръжие. След дълги спорове и активно лобиране, точно преди Коледа беше постигнато принципно споразумение върху текста. Съгласно компромиса ще се изисква задължително медицинско уверение за психично здраве на потенциален купувач на огнестрелно оръжие и много от полуавтоматичните и автоматични оръжия ще бъдат забранени за свободна продажба, след като Брюксел искаше пълна забрана, пише actualno.com.

Става въпрос за марки като АК47 ("Калашников") и AR15. Освен това няма да може да се продават пълнители с над 20 патрона, но има и изключения – например за т.нар. спортна стрелба, както и за регистрираните ловци в някои държави. Очаква се тази пролет Европейският съвет да потвърди проекторекста.  РУСИЯ Против текста се изказаха само две държави – Чехия беше срещу затягането на мерките, докато Люксембург искаше по-строги мерки. И в момента в Чехия законът за придобиване на огнестрелно оръжие е доста лек. За да си купиш такова оръжие, трябва да имаш навършени 21 години, да има познание как се ползва оръжието, както и да нямаш криминално досие. По закон в Чехия можеш да ползваш огнестрелно оръжие за самозащита и защита на собствеността си, но трябва да е в ситуация на неизбежна самоотбрана.  

Инициативата за повече огнестрелно оръжие в Чехия беше подета от чешкия президент Милош Земан, убеден евроскептик и яростен противник на меките мерки по отношение на бежанската криза. В Чехия има около 800 000 регистрирани огнестрелни оръжия и около 300 000 притежатели на огнестрелно оръжие.
 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам