Печално известният Съюз на съдиите в България е призовал Висшия съдебен съвет (ВСС) да обсъди казуса с разпространените от прокуратурата записани със специални разузнавателни средства разговори, на един от които от държавното обвинение твърдят, че вероятно се чува гласът на президента Румен Радев.

От управителния съвет на ССБ искат с писмо Пленумът на ВСС в следващото си заседание да предприеме включи в дневния ред и да разгледа въпроса – уронен ли е престижът на съдебната власт чрез създаване на впечатление за превръщането на прокуратурата в политически властови център, който не зависи от демократични процедури за търсене и реализиране на отговорност. 

Поредната изцепка на ССБ срещу прокуратурата и главния прокурор не е изненада, тъй като е известно, че юздите там дърпа Калин Калпакчиев, опозорил се с освобождаването на убиеца Джок Полфрийман. Месеци наред след решението, което предизвика безпрецедентно обществено недоволството, Калпакчиев не благоволи да обясни мотивите си за това решение. 

И ако мнозина са изненадани, че толкова медийно активният Калпакчиев се крие от отговорите на въпросите, включително и тези, свързани с наличието на потенциален негов конфликт на интереси по отношение на казуса с австралиеца, то това не означава, че в разрез със законодателството и задължителните етични правила на магистратите председателят на политизирания Съюз на съдиите в България (ССБ) не продължава с провокациите, водещи до системно уронване престижа на органите на съдебната власт. Поредното доказателство за това е и новата атака срещу прокуратурата.