Това напрежение не е от няколко години, то започна още по време на Барак Обама. Това етническо неравенство започва да се променя и белите американски избиратели се чувстваха пренебрегнати. 

Това заяви в ефира на Нова тв бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев.

"Американското население е разделено точно на половина "за" и "против" Тръмп. Все пак на изборите видяхме, че между него и Байдън има само 3% разлика", констатира той. 

"Тръмп е единственият президент в модерната история, който на вторите избори вдигна своите избиратели - с близо 5 млн. души повече, отколкото при победата на Обама например", уточни експертът. 

"Политиката на Тръмп се харесва на огромна част от американското население, именно заради това има толкова много протести", смята още той.

По думите му голяма част вярват, че изборите са откраднати:

"Много привърженици на Тръмп тепърва даже ще идват в Капитолия, очакват се над един милион протестиращи. Много хора в момента тепърва тръгват натам. Що се касае ролята на Байдън, то виждаме, че той се опитва да укроти и демократите. Той е по-възрастен, умерен и се опитва да намали напрежението", категоричен е Керемедчиев. 

"Добре е, че много сенатори, които подкрепяха Тръмп, не искат напрежение и се отказаха да се противопоставят на Байдън. Започна едно успокояване отгоре надолу", смята той. 

"Няма време за импийчмънт на Тръмп, а ако все пак се стигне до това, то то просто ще засили напрежението. Привържениците ще се озлобят, че са го махнали насилствено. Байдън не би го допуснал, той се опитва да успокои напрежението", каза той.

По думите му се е видяло, че охраната в Капитолия е доста рехава. "Не е логично да е толкова рехава, при положение, че привържениците на Тръмп са бели и тежко въоръжени. Не знам защо не е предвидено, че тези хора могат да използват това оръжие", добави Керемедчиев.

"Това е втората поправка в Конституцията им. Те могат да носят оръжие и се възползват от това", обясни той.

По думите му вчера е имало шанс да се наруши вековна традиция - тази за съхранението на гласовете на колегията, съхранявани в дървени кутии. "В последния момент тези кутии са били спасени от "Сикрет сървис"", каза той. 

Керемеджиев подчерта, че напрежението може и да е режисирано: "Така е искано да се покаже, че това е грозното лице на Америка и хора от властта да се отдръпнат от него и се получава от части", смята той. 

Според него не е ясно кой е застрелял една от починалите жени. "Това вече е реално престъпление, без значение кой е използвал оръжие", категоричен е той.

Керемедчиев смята, че Америка не е разделена само расово, но и чисто идеологически.