„Важен момент от разпространението на вируса е, че неговата входна врата не винаги е белият дроб и носа. Има много начини COVID-19 да попадне в организма ни. Може да се заразите и през храната. Ако някой се изкашля върху нея и вие я консумирате. В Ухан е доказано, че човек може да се зарази и в тоалетната“.


Това заяви по Нова тв директорът на Института по биология и имунология на размножаването професор Сорен Хайрабедян.

Той добавя, че именно в такива случаи PCR тестът може да не успее да хване наличието на вирус в тялото ни. Според него не е гарантирано, че вирусът ще достигне до носа ни по кръвен път.

Специалистът коментира и колко надеждни е методиката за диагностициране.

„Самият PCR тест е много надежден като методика. Проблем е обаче биологията на този и други вируси. Хората трябва да знаят, че няма тест, който е 100% сигурен и точно това е причината понякога да се правят няколко теста“, казва проф. Хайрабедян.