Кралица Елизабет Втора получи много удари през 2019 – първо принц Филип катастрофира, след това го хванаха без колан, последва големият проблем с Андрю, свързан с Епстайн, Брекзит, сега мъжът й е в болница, едва ли е бил подходящият момент за този ход на Хари.

Така експертът по протокол и пресаташе на Френския институт Мария Конакчиева коментира решението на принц Хари и Меган Маркъл да не са вече кралски особи.

БЛИЦ припомня, че британският принц и съпругата му обявиха в Инстаграм, че се отказват от официалната си роля на висшестоящи членове на кралското семейство.

Това породи изненада и разочарование в кралския двор. Според експерта по протокол такова поведение е много лошо, защото те не са съобщили на кралицата, а са го обявили в Инстаграм.

„Хари трудно преживя смъртта на майка си, имаше трудно детство, сложно начало в живота. Да не забравяме, че да си вторият брат или сестра в английското семейство винаги е създавало проблем. Защото те са еднакво възпитани, но единият става крал. И сега просто той си търси мястото.

Меган е също момиче с проблеми. В началото на кариерата си, когато се жени за режисьор от Холивуд, после първото й участие е едва през 2011 година, когато е на повече години. Тя самата казва: нито бях достатъчно бяла, нито достатъчно тъмна, за да играя типични роли“, каза Мария Конакчиева по БНТ.

Според нея и двамата се събират с едни донякъде неудовлетворени амбиции, а Хари е много зависим от жена си и то не заради трите години, които ги делят. Тя допълни, че Хари винаги е бил слабост на кралицата.

„В началото тя е озадачена от избора му на жена. Още в началото Меган реши да не бъде изцяло в протокола – да си слага по-тъмни чорапи, в началото носеше и червен лак, имаше много неща, които я дразнеха – никога да не яде спагети, тестени неща.

В двора просто си имат кодове на поведение, на обличане. Тя въведе и много високите токове. Пуснаха я в двора, за да донесе нещо свежо, а Меган донесе неподчинение. Това в английския двор много трудно се понася“, каза още Мария Конакчиева.

Относно бъдещите им изяви, тя коментира, че един принц може да се занимава само с благотворителност. За Меган Маркъл – не смята, че тя ще се върне на снимачната площадка.

„Те искат да бъдат независими, известността вече я имат, защото в Канада те са звезди. Говори се, че Хари е поканен от канадски телевизии за нещо, ще видим за какво – дали ще е шоумен или друго. Независимостта е колкото добро, толкова и опасно нещо“, посочи Мария Конакчиева.

Тя коментира още, че английският народ няма да плаче за Меган.