Актрисата и модел Райна Караянчева коментира все по-намаляващото и застаряващо население у нас във връзка с провеждащото се в момента преброяване.

"Ясно е защо - защото хората нямат стимул да се размножават и нямат условията да живеят по-дълго. С тези две гледни точки няма как да не намаляваме.

Трябва да има стимули за хората, които като направят едно дете, да знаят, че могат да го отгледат и то не в мизерия, а с ясна социална политика. Да знаеш, че детето ти ще си изучи и ще започне работа, а не от малко да мислиш къде в чужбина да го пратиш да учи", каза тя в предаването "Пресечна точка" по "Нова телевизия".

"Тази миграция на хора от по-големи към по-малки населени места по време на пандемията се дължи най-вероятно на така наречения "хоум офис". Хората са осъзнали, че не им е необходимо да стоят в големия град, където всичко им е по-скъпо и са далеч от близките си, и са се върнали към своите родни места.

Но аз не виждам никакъв резон за никого да остане да живее в малко населено място, защото условията са ужасяващи. От началното образование до момента, в който трябва да си намериш работа. Всеки от нас е пътувал из България и се е сблъсквал с тежко грозната действителност.

Като кажеш "отивам на село в Италия" си представяш една идилична гледка, но като кажеш "отивам на село в България" и вече ти казват  "съжаляваме много". Малко са малките населени места, които предизвикват усмивка или някаква положителна емоция. Дори да увеличат майчинските, това са определени политически ходове, но нищо повече. Хората няма да бъдат стимулирани да раждат", завърши тя.