Руският военноморски флот представлява реална заплаха за САЩ и НАТО, въпреки по-малкият брой плавателни съдове, които притежава. Това мнение изказва журналистът Крис Озбърн в сп. National Interest.

Според автора бойните кораби на САЩ са три пъти повече от тези на Русия, но въпреки това Москва активно увеличава военното си присъствие в Черно море. Пример за това е, че от началото на тази година към руския черноморски флот за били добавени седем нови кораба и катера.

Ако Русия добавя нови бойни кораби, то какъв вид са те? И още по-важно, какви оръжия, радари и сензори имат плавателните съдове, пита авторът. Според него отговорите на тези въпроси ще разкрият истинската заплаха, която представлява руският военноморски флот. 

Озборн коментира и мнения на експерти, според които руските подводници, катери и корвети могат да се окажат голяма заплаха за черноморските страни, като България и Румъния. 

При евентуален конфликт американските самолетоносачи няма да могат да оперират в жизненоважни райони, за разлика от бързите и маневрени руски корвети и патрулни кораби, пише още авторът.