Развитието на руско-китайските връзки не трябва да притеснява Съединените щати, пише Джеймс Карафано, експерт от фондация „Наследство“, в The National Interest.

Според Карафано съюзът е предназначен да "гарантира оцеляването на режимите" и следователно не представлява сериозна заплаха за Вашингтон.

В САЩ все повече се страхуват от развитието на отношенията между Русия и Китай. Обаче Вашингтон не трябва да угажда на Москва, за да подкопае зараждащите се руско-китайски отношения, пише експертът от фондацията за наследство Джеймс Карафано в статия за The National Interest.

 Карафано призовава да не се изпитва тревога от сътрудничеството между двете страни, въпреки факта, че те имат няколко прилики, пише "Поглед инфо".

По-конкретно, смята той, Китай и Русия са авторитарни режими, „те са щастливи да си взаимодействат с най-отвратителните режими в света“ - от Сирия до Венецуела. В допълнение, страните не се стесняват от „игра на мръсни игри“, когато това обслужва техните интереси.

 Китай и Русия често използват подобни практики в ООН. Една страна се предава под натиск от Вашингтон и гласува в Съвета за сигурност, както поиска Белия дом, знаейки, че втората ще наложи вето на решението.

 Съединените щати обаче могат да платят твърде висока цена за опит да установят отношения с Русия. Така е възможно президентът Владимир Путин да поиска пълна свобода на действие в Украйна или Близкия изток или премахването на антируските санкции. В същото време самият Кремъл няма да иска да прави отстъпки.

От друга страна, според Карафано, съюзът между Москва и Пекин не представлява сериозна заплаха за Вашингтон, тъй като не става въпрос за приятелство, правителствата само „гарантират оцеляването на собствените си режими“. 

Въпреки факта, че Съединените щати имат достатъчно доказателства за продължаваща политическа война срещу страната, тя не носи екзистенциална заплаха.

 Русия и Китай преследват различни глобални цели, което прави техния съюз значително по-слаб. И колкото повече страни се опитват да си сътрудничат, толкова повече това ще се отрази на отношенията, в които Русия все повече играе ролята на младши партньор.

 Освен това, според автора на статията, Белият дом вече има стратегия за национална сигурност, която адекватно отговаря на подобни предизвикателства.

 По този начин, вместо да се опитва да раздели Москва и Пекин, Вашингтон трябва да продължи да оказва натиск върху тях. „Естествените разногласия в руско-китайските отношения няма да им позволят да се обединят ефективно срещу Съединените щати,“ пише Карафано в The National Interest.

Превод: В.Сергеев