Не е изключено целта на атаката срещу НАП да е финансовият министър Владислав Горанов. Това каза политологът д-р Калоян Методиев, цитиран от Фокус

Той добави, че името на финансовият министър е в центъра на вниманието в три скандала през последните 8 месеца – „Апартаментгейт“, казусът със субсидиите и хакерската атака срещу НАП. 

Според Калоян Методиев не е ясно дали атаката срещу приходната агенция има политически профил, защото не са ясни мотивите на човека или групата, които са я направили. 

„Със сигурност има огромен политически импакт в няколко направления. 

Според мен ще разтърси политическата система, защото от тази база данни ще се изкарват информации, които обществото не знае, които определено ще бъдат използвани и във вреда, и полза – за осветяване на определени икономически процеси, които са протичали във властта и около нея. 

От друга страна, идва въпросът за отговорността и за катарзиса, който е неизбежен, защото се похарчиха милиони, милиарди дори, за електронно правителство, за електронно управление. Виждаме, че всичко се оказа бутафория“, коментира политологът. 

По думите на Калоян Методиев вече не става въпрос само за България, но и за европейската сигурност. 

„С всяка хакерска атака България се отдалечава от Шенген и остава в сивата зона на ЕС“, обобщи политологът.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!