ПП-ДБ са трети, а според мен трябваше да са пети и да се борят за това място с БСП, така започна равносметката си Нидал Алгафари в ефира на БНТ.

Другата изненада, която беше по-скоро лоша, е положението на БСП, които стигнаха до едно тотално дъно, което никога не са имали в цялата си история. В БСП трябва да има една голяма оставка след тези резултати, добави още Алгафари. И поясни още:

"Изненадата са партия "Величие", която и социлозите не успяха да предвидят. Но ние трябва да сме наясно отдавна, че изборите са като масов маратон - общината го обявява и хората излизат да тичат.

В случая по-голямата част от гражданите в София просто не излязоха да тичат. Но не мога да твърдя, че тези, които не го направиха, са доволни от живота си. Или обратното.

Да си спомним какво говориха от ПП-ДБ за ГЕРБ и Бойко Борисов само преди една година. Разликата между приказките и действията беше много голяма тогава, да не говорим за сега.

На въпрос как би възприел правителство на малцинството, Нидал Алгафари определи това като "идеалният вариант към този момент". "ГЕРБ-СДС, начело с Бойко Борисов трябва да могат да направят концепция за управление на държавата", добави още той.

"Не бих бил толкова критичен към колегите от социологическите агенции, които се стремят да бъдат максимално коректни. По отношение на оставките - преди около една година приказките, които се завъртяха в ПП-ДБ, бяха, че не е зле да се работи с ГЕРБ - СДС.

Тогава имаха тренд надолу, сега той е още по-голям. Нормално тогава беше да имаше оставки, а такива нямаше. А дали трябва да има още оставки - според мен да, ако искат да правят нещо смислено, заяви доц. Петър Чолаков. И добави:

"Няма саморефлексия. Обвиняват анализатори, социолози, всеки друг, но не и себе си. Беше ясно, че поемат ли по курс, по който не си изпълнят обещанията, ще стане така.

Най-големият спад е при ПП-ДБ, а най-голямата изненада - партия "Величие", създадена преди около година.

ИТН ще последват съдбата на ПП-ДБ. Тошко Йорданов беше казал, че ако се формира експертно правителство, биха го подкрепили, но не уточни с кой мандат.

Относно "Величие" - те заявиха, че не биха подкрепили такова правителство, което е нормално. Николай Марков започна да говори срещу ГЕРБ, каквато риторика имаха и в ПП-ДБ. 

Ще се върви към нови предсрочни парламентарни избори според мен, завърши доц. Чолаков.