Народът го е казал най-добре. Анонсът от петък на сваления знаково с вот на недоверие от Народното събрание премиер в оставка Кирил Петков, че ще се опита да остане на власт чрез алтер егото си и в политиката, и в далаверите Асен Василев, си е като в приказката за пременения Илия. Който като се погледнал, се оказало, че е облечен „пак в тия“.

Точно тази народна мъдрост е и най-краткото, ясно и изчерпателно обобщение на изявлението на Петков. В него – докато за пореден път се криеше от въпросите на депутатите за законността на действията му – обясни, че няма да позволи „страната да вземе грешната посока“ и „законите да не се спазват“. И именно затова щял да направи опит за ново сформиране на кабинет. Като замени себе си на премиерския пост със сиамския си близнак и досегашно вице Асен Василев?!

Новата премяна на овехтялата и опасна за страната и гражданите й т.нар. „промяна“ е ни повече, ни по-малко поредна серия от нискокачествения хорър с елементи на политически трилър, в който България бе запратена в края на миналата година. И замяната на един от основните изпълнители в този хорър с досегашния му подгласник не променя факта, че оставането им на сцената ще бъде пагубно и за държавата, и за гражданите й. Далеч не само заради биографията на бъдещия кандидат за премиер Асен Василев, идентична със задкулисните си обвързаности с руско-китайски привкус и скандали с далавери, с тази на досегашния министър-председател – Кирил Петков.

За да сме честни, в четириминутното изказване на доказалия се като патологичен лъжец Петков имаше и няколко истини, но с обратен знак. Защото, докато обясняваше, как няма да допусне „шепа хора да ограбват обществените средства“ и „България да се върне към задкулисието и кукловодите“ премиерът в оставка всъщност описваше собственото си недъгаво, безхаберно и некадърно управление. Управление, което беше акуширано от задкулисието в лицето на енергийния олигарх, каолинов бос, политинженер и медиен монополист Иво Прокопиев.

Дойде на власт след най-бруталното погазване на Конституцията в най-новата история на държавата ни от страна на самия Петков. Запрати България в бездната на инфлацията и беззаконието, нарушавайки почти всеки ден някой текст от нормативната уредба на страната. И лъжейки и източвайки ресурсите на държавата и обществото. Също за норматив.

И сега – противно на твърденията на премиера в оставка, че не се плаши от предсрочни избори - драпа със зъби и нокти да остане на власт. В изявлението на Петков, разбира се, липсваше уточнение как възнамерява да намери подкрепа в Народното събрание за новия опит да сформира кабинет. Но след случилото се през последните две седмици, едва ли някой се съмнява как ще стане това. Под масата, на тъмно и с покупко-продажба на парламентарен вот.

Защо му е обаче на премиер, току що свален от настоящия парламент, да прави тези отчаяни усилия за сформиране на втори кабинет в рамките на същия този парламент?

Не, със сигурност не е, за да гарантира спазването на законите. Предвид факта, че се доказа като техен нарушител №1. И не само той.

Не е и за да изчисти прякора „Просто“, лепнат пред името му от собствените му депутатки.

Нито пък е, за да гарантира геополитическата ориентация на страната ни. „Продължаваме промяната“ е всичко друго, но не и евроатлантическа партия (при това още без регистрация). И колкото и пъти да повтаря противното или да помпа мускули в опит да си върне благосклонността на западните партньори на България с недъгаво извършени PR акции, Петков не може да промени факта, че е рожба на задкулисие, родено по съветски модел и захранено с червени до червиво пари.

Именно тук се крие и разковничето. Просто Киро и брат му Асен драпат да останат на власт, за да изпълнят ангажиментите към това задкулисие и в частност към кукловода си Прокопиев, които са поели – както сам Петков изтъкна - „рамо до рамо“. А въпросните ангажименти не са за милион или два. Те са за милиарди. За да сме по-точни за близо 13 милиарда, които България трябва да получи по Плана за възстановяване и развитие. И към които е насочил алчни пипала и паст Прокопиев.

Първите траншове от тези пари се очакват през есента, а само преди дни кабинетът в оставка даде мандат на Асен Василев да подпише финансовото споразумение по изпълнението на Плана. И съответно да решава накъде и как да поемат парите, веднъж дошли у нас. Ключова за Петков, Василев и кукловода им роля, която обаче ще загубят при падане от власт и провеждане на нови избори. Защото тази групичка много добре знае, че втори път едва ли ще успее да излъже обществото и дори да успее да влезе в следващия парламент, доказалата се като подмяна „промяна“ трудно ще пее в хора. И образно, и буквално.