Съединените щати ще възприемат по-агресивен подход по силата на новата ядрена стратегия, ще могат да обмислят нанасяне на удари в отговор на неядрени заплахи и да разполагат нови ядрени заряди с ниска мощност, пише лондонският вестник "Файненшъл таймс", цитиран от "Монитор".

В прегледа на ядрената политика се посочва, че подобни удари ще се обмислят само при "екстремни обстоятелства", но те могат да включват "значителни неядрени стратегически атаки", като тежко кибернападение или големи терористични атаки, добавя "Файненшъл таймс".

Правителството на президента Доналд Тръмп увери, че новата стратегия изяснява и допълва досегашната политика, но критици изтъкват, че тя внася радикална промяна..

"Нашата цел е да убедим противниците ни, че няма да спечелят нищо и ще загубят всичко, ако използват ядрени оръжия", пише в прегледа на стратегията министърът на отбраната Джим Матис. Той подчертава, че тактически ядрени оръжия ще възпрат противника и ще вдигнат прага на евентуално вражеско нападение.

Документът предвижда увеличаване на разходите за модернизиране на ядрените сили. Експерти отбелязват, че въпреки тревогите на правителството на Тръмп, свързани с ядрената заплаха от Северна Корея, новата стратегия е по-скоро отговор на растяща заплаха от Китай и Русия, които модернизират военните си способности, отбелязва "Файненшъл таймс".

Критици казват, че има опасност новият подход да увеличи риска от ядрена война. Конгресменът демократ Адам Смит възразява, че новата ядрена стратегия няма да даде на САЩ по-голяма сигурност, а ще породи нова надпревара във въоръжаването, ще подкопае стратегическата стабилност, като снижи прага за употреба на ядрено оръжие и ще засили опасността от грешни изчисления и преценки, които могат да разпалят ядрена война.