Външният министър в оставка Даниел Митов обяви днес, че решението на правителството да откаже кандиатурата на България за непостоянен член на Съвета за сигурност и да предостави тази възможност на Полша, е било взето срещу обещанието на Полша да подкрепи Ирина Бокова за шеф на ООН. Това предизвика огромен скандал в парламента.

Васил Василев, основател на Съюза на работодателите, бивш журналист международник, сега председател на Общобългарския комитет "Васил Левски се обяви остро срещу действията на Митов. 


Ето какво казва Васил Василев, цитиран от "Епицентър": 

"Изявлението на външния министър за случая с т.н. „пазарлък” между България и Полша по отношение на кандидатурата на България в Съвета за сигурност е най-долна и неприлична лъжа.

Неговата обосновка, че това се е случило преди две години, през ноември 2014г. на разговор между Бокова и полския външен министър е фалшификация, защото, първо,  не е било възможно преди две години да се прави пазарлък с толкова далечен хоризонт на действие за кандидатурата на Бокова за генерален секретар на ООН и на България за непостоянен член на Съвета за сигурност.

Второ, който познава съвсем малко Бокова, ще бъде абсолютно сигурен, че тя никога няма да влезе в пазарлък, в който от едната страна е поставена нейната собствена личност, а от друга страна България и представянето ѝ в Съвета за сигурност на ООН. 

Трето, не може министър на външните работи на Полша да приеме този пазарлък, когато той не е изразен от официален представител на българската държава. Ирина Бокова е генерален директор на ЮНЕСКО, но няма пост или позиция в българската държава. 

Тази долна лъжа има и друго, още по-тежко измерение. 

Лъжата на Даниел Митов ни вкарва в огромен международен скандал!

От една страна с държава – приятел и съюзник като Полша, защото се правят инсинуации за някакви търгашески отношения с тази държава.

От друга, това наврежда и на самия избор на генерален секретар на ООН и самата организация, защото показва, че в един избор, който трябва да е абсолютно честен и справедлив, се водят някакви пазарлъци зад гърба на самата организация, което е крайно недостойно.

От трета, пред очите на цял свят България изпада в изключително униителна позиция, след като нейният външен министър е обявил на висок глас, че страната му е влязла в долни търгашески отношения за сметка на най-голямата световна организация, каквато е ООН. Това е срамно петно, което скоро няма да бъде изтрито от лицето на България!

Даниел Митов се показа като най-долен лъжец, който се опитва да измие нечистата си съвест с инсинуации за сметка на нашата държава.

Какво трябва да се прави в този сручай?

Задължително и веднага Даниел Митов трябва да бъде освободен от длъжността министър на външните работи, така както бяха изгонени група чиновници, които си позволиха да се веселят в деня на национален траур.

Неговите действия са нанесли много тежък ущърб на България и ние не можем нито ден повече да го търпим като министър на външните ни работи.

Не мога да говоря за наказателна отговорност, става въпрос моралната отговорност на правителството, в което има министър на външните работи, който си позволява да лъже по най-безобразен начин и който със своите лъжи нанася вреда на отношенията между България и една съюзническа, приятелска държава, като я поставя нея в крайно неудобно положение. И в същото време си позволява да компрометира процедурата за избор на генерален секретар на ООН, свеждайки я до задкулисни машинации.

Заради всичко това, този човек трябва да бъде незабавно освободен, а по-нататък отговорността, която трябва да понесе – нека това е въпрос, който този или следващият министър-председател ще решат.