Проевропейската партия ГЕРБ печели парламентарните избори в България, пишат руски и украински вестници и електронни издания, като се позовават на данни на българската ЦИК. "Проруската партия претърпя поражение", пише онлайн изданието "Апостроф". Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че социалистите признават своето поражение, посочва руският печат. При все че поздрави ГЕРБ по случай победата й, тя няма намерение да формира коалиция с победителите, пише "Икономиката днес".
А лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов "заяви, че смята да формира ново правителство, като вземе предвид всички грешки, допуснати по-рано", пише в. "Взгляд".

Ръководителката на БСП отправи категоричен сигнал, че при неблагоприятен сценарий за ГЕРБ - ако партията не успее да събере коалиция и да формира правителство, социалистите са готови да поемат от нея "палмата на първенството" и да създадат кабинет. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов подчерта на свой ред, че както сочи изборът на народа, хората искат именно прозападна партия да оглави страната, предаде РИА Новости.

Цяла Европа следи внимателно българските парламентарни избори. Разположението на политическите сили в новото Народно събрание ще определи посоката на външната политика на България, се казва в статия от украинското издание "Факти и коментари". Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обеща да ускори въвеждането на еврото в България, чрез което страната ще може да затвърди положението си в ЕС. Корнелия Нинова, обратното, бе обещала да води политика за сближаване с Русия, да блокира удължаването на санкциите срещу Москва, припомня изданието.

"Борисов има всички шансове за трети път да оглави българско правителство. Победата му е по-изгодна за Украйна, тъй като Русия не успяваше да установи с Борисов изгодни за себе си отношения", коментира украинският сайт "Реал-вин". Миналия септември руският политолог Юрий Квашин например заяви пред изданието "Икономиката днес", че икономическите и политическите отношения между Русия и България влязоха през последните години в задънена улица, след като партията ГЕРБ се върна на власт, се припомня в статията на изданието.

В България са преминали предсрочни парламентарни избори. По данни от екзитполовете победа удържа партия ГЕРБ, предаде Вести.ru.

На второ място са социалистите, чийто лидер Корнелия Нинова призна поражение и поздрави своите съперници. Тя заяви, че не планира да обсъжда формирането на коалиция.

В народното събрание на България влизат представители на още четири партии. Официалните резултати от гласуването ще бъдат обявени в понеделник.

Председателят на БСП Корнелия Нинова обяви поражение, след като екзитполовете показаха, че нейната партия е заела второ място след парламентарните избори в България, провели се в неделя. Тя поздрави партията на бившия министър-председател Бойко Борисов за победата, предаде Voice of America.

Според екзитполовете ГЕРБ печели 32,2% от гласовете, докато БСП 28. Официалните резултати се очакват в понеделник.

Тези избори са наблюдавани като тест към българската лоялност към ЕС и към Русия, с която страната има исторически, политически и културни връзки. България също така ще заеме ротационното председателство на ЕС през 2018 г. И ГЕРБ, и Социалистите водеха кампания за съживяване на икономическите връзки с Русия в полза на гласоподавателите на най-бедната държава в Съюза. Но социалистите обещаха да отидат дори още по-далеч, дори и това да бъде посрещнато с недоволство от партньорите на страната от ЕС.

ГЕРБ не получава достатъчно гласове, за да формира самостоятелно правителство и най-вероятно ще състави коалиционно заедно с "Обединените патриоти" – съюз от три националистически партии, който заемат трето място.

 Бившият премиер Бойко Борисов обяви победа за неговата партия ГЕРБ и заяви, че има готовност бързо да състави правителство, посочва ДПА. Борисов иска България, която е член на ЕС и НАТО, да остане твърдо свързана със западните си съюзници.

Лидерката на социалистите Корнелия Нинова призна поражението на партията си, но каза, че БСП ще се опита да състави управляваща коалиция, ако ГЕРБ не успее да събере мнозинство в парламента, добавя ДПА.

Бившият премиер консерватор Бойко Борисов извоюва победа на изборите над социалистите, които искат сближаване с Русия, отбелязва Франс прес. В кампанията за тези трети парламентарни избори през последните четири години доминираха международни теми - напрежението с Анкара и руското влияние, наред с вътрешните проблеми, тревожещи избирателите - ендемичната корупция и ниския жизнен стандарт в най-бедната страна от Европейския съюз, добавя АФП.

Парламентарните избори в България, на които победи ГЕРБ, ще определят политическата посока, в която ще се развива страната в бъдеще. Това пише германското издание "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (Frankfurter Allgemeine Zeitung/FAZ) в статия. По последни прогнозни данни бившият премиер Бойко Борисов от прозападната консервативна партия води основния си опонент от социалистите Корнелия Нинова с няколко процента.Това са четвъртите избори в България за последните няколко години, отбелязва изданието.

Изходът от тях ще определи политическата посока, в която ще се развива страната в бъдеще. Според Нинова ЕС се отнася към България като страна "втора класа". Лидерът на БСП е и против удължаването на санкциите срещу Русия. Тя обеща обаче, че ако оглави правителството, няма да позволи Москва да засили влиянието си върху София: "Никоя страна – нито на Изток, нито на Запад, няма право да влияе върху българската политика", отбеляза тя.

Борисов също има намерение да поддържа "прагматични" отношения с Русия, припомня изданието.