„Престъпление срещу хората е разрешената скорост от 140 км/ч по Хемус!“ – с тези гневни думи журналистката Лияна Панделиева започна пост в личния си фейсбук профил.

„Това не е магистрала в нито една отсечка, това е приемлив път през страната, който учтиво не минава през населени места, но максимално разрешената по него скорост трябва да е най-много 110 км/ч, като в някои отсечки трябва да е 80 км/ч. 

Няма да сравнявам с пътища в други държави, някой трябва отговорно и с ангажимент към живота на хората да изрече истината ТУК. 

Напът към Велико Търново, заради огромния трафик, щем-не щем, се движихме с около 60 км/ч., а след условно наречената "магистрала" и доста по бавно, но придвижването беше приемливо като ниво на сигурност (трима топ идиота от София до Търново е направо късмет). Днес обаче избрах тръгване в час, когато пътищата са свободни. 

Разрешената скорост от 140 км/ч дава самочувствие на мнозина, които се гонят до лудост, да прелитат и с 200, но това е не просто безумие - настилката е такава, че в мига на разбалансиране всяка кола може да излети дори само от абсурдните неравности. 

В някои отсечки колата ми подскачаше и се тресеше при 70 км/ч, а на екрана на GPS-а в колата виждам разрешена скорост от 140 км/ч. 

Ние сме държавата с най-висока допустима скорост по магистралите (думата е такава - магистрала, но у нас реално такава няма нито една), но с най-безобразните настилки. 

Вероятно доказаната институционална немощ в контрола по пътищата е причина разрешената скорост да нараства, та да не се налага да се опитват да хващат десетки хиляди нарушители на ден. А сигурността е на трагично ниво! 

Иначе днес беше опънат триножник на Околовръстното на няколко метра преди светофар, където трябва да мина с 50. Е, хубу - сички минАхме с 50. Адски полезни сте, КАТ! Слънца на пътната сигурност! 

Да, положението по пътищата е такова, че всеки "сам си преценя", включително и това дали му се живее. Проблем е само да не сме на пътя на тези, дето са убедени, че ще живеят вечно. 

Нямам илюстрация на друсащ път, но положението с нашите пътища е точно като дим след заря - многозначителна картина след като фойерверките в Търново заглъхнаха“, написа тя.
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук