Българското публично пространство се оказа тясно за родното задкулисие, след като разкривеното му от алчна злоба лице лъсна в пълния си блясък у нас, а почти всички формиращи го скандални бизнесмени– Иво Прокопиев, Цветан Василев, Огнян Донев и Гриша Ганчев, се сдобиха и с обвинения за престъпленията си. Тъй като лъжите им все по-рядко успяват да хванат на стръвта си шарани в България, в отчаян опит да съберат подкрепа за себе си членовете на задругата се пробват да фалшифицират истината, бълвайки неистини на английски и надявайки се, че така ще намерят поддръжници в чужбина. В плацдарм на поредната акция по Гьобелс, правена от задкулисието, е превърната т.нар. свободна енциклопедия - Уикипедия, пише в. Монитор.

Мишена на акцията са хората, пречещи на скандалните бизнесмени да продължат да ограбват всички нас, като първи в списъка е депутатът и издател Делян Пеевски. Причината е, че той се е превърнал във враг №1 на задкулисието заради законодателните си инициативи, имащи за цел да спрат вторичния грабеж на КТБ, както и заради разкритията за престъпленията им, правени от изданията му „Монитор“ , „Телеграф“, „Политика“ и Агенция „Монитор“. Акцията по подправяне на истината чрез лъжливи статии в „Уикипедия“ се води приоритетно от кръга „Капитал“ и присъдружните му НПО-та, като за целта работи цяла работилница от труженици на заплата, в това число и под прикритието на хора, пишещи уж на свободна практика, а всъщност за „Капитал“. Във фалшифицирането на реалността

по тертипа на Министерството на истината, описано от Оруел

в култовия му роман „1984“ обаче отново са впрегнати отново всички гвоздейчета от Фабриката за фалшиви новини, а резултатът е един и същи – бълване на лъжи на конвейер с разликата, че вече освен на български, те излизат и на английски, като авторите им се надяват, че неизкушените от особеностите на родния криминогенен пейзаж чужденци ще ги приемат за чиста монета.

Как действа схемата? Кръгът „Капитал“ използва малко известния факт, че „Уикипедия“ всъщност предоставя безплатни справочни текстове, написани от доброволци, като всеки може да участва в направата им. За целта са му нужни само регистрация, елементарни познания как да пише статия и източници, които да цитира. „Уикипедия не е вестник и не предоставя информация „първа ръка“. Неутрална е и затова всеки, който пише, трябва да се позовава на източници“, категорични са оттам. През уродливата призма на Фабриката за фалшиви новини обаче това изглежда по следния начин: Прокопиев и ортаците му са създали стройна система по обучението на т.нар. доброволни редактори в „Уикипедия“, финансирайки курсовете и мотивацията им да творят лъжи чрез грантове и партньорства, водени от свързаните с разградския бос НПО-та. Само преди няколко седмици подобно обучение е проведено в „Червената къща“, държана от половинката на Иван Кръстев – Десислава Гаврилова. Веднъж обучени, редакторите започват стахановски да творят лъжи, спуснати като опорни точки от Прокопиев и сие, като за целта използват като източници авторите и изданията от Фабриката за фалшиви новини.

В резултат на цялото това „творчество“ не само българската статия за враг №1 на задкулисието – Делян Пеевски например, а и тази на английски, са буквално

копи пейст на лъжите, продуцирани за него от скандалните бизнесмени и медиите им.

Така в текста се твърди, че притежава „повече от 20 вестника, TV канали, радиостанции и списания“, при положение, че това не само е било опровергавано като абсолютна лъжа, а е и твърдение, което се разбива на пух и прах при елементарна проверка в Търговския регистър. Тя впрочем моментално оборва и друга лъжа, написана пак в „Уикипедия“ от тружениците на Прокопиев – че е притежавал „Булгартабак“ при положение, че той никога не е имал мажоритарен дял в дружеството, а само миноритарен от няколко процента, който продаде преди повече от година. На този фон не е изненада и че съвсем наскоро е записано и друга лансирана от „Капитал“ лъжа – за доклада на турските служби за контрабандата на цигари. Едва ли някой ще се изненада и от източниците, въз основа на които е сътворен този изцяло фалшифициран от Фабриката за новини менте „портрет“ в „Уикипедия“ на Делян Пеевски, изобилстващ от неистини и фактологически грешки. Сред тях „блестят“ статии на „Дневник“, а също и материал във „Форбс“, базиран на бившия кадър на „Капитал“ и шеф на „Протестна мрежа“ Николай Стайков. Затворен цикъл, добре познат от стенограмите „АРГОгейт“. Разликата е, че този път задкулисието се опитва да излъже не българските, а чуждите граждани.