За едни коронавирусът е проклятие, за други - благословия: от началото на 2020 шефът на "Амазон" Джеф Безос е спечелил над 23 милиарда долара. А Бил Гейтс, Уорън Бъфет и други са загубили по няколко милиарда, посочва Дойче веле.

В кризата с коронавируса едни обедняват, други стават още по-богати. От началото на 2020 богатството на собственика на "Амазон" Джеф Безос се е увеличило с 23,6 милиарда долара - до общо 138 милиарда долара.

Това става ясно от данните на агенция "Блумбърг" за свръхбогатите по света - "Bloomberg Billionaires Index". Дори и в света на милиардерите това е нещо необичайно - никой друг от списъка на стоте най-богати хора в света не е увеличил толкова съществено богатството си от началото на годината, колкото Безос, съобщава сайтът на германската телевизия АРД.

Кой губи от кризата с коронавирус?
За сравнение: Бил Гейтс, който е втори в класацията на Блумбърг, от началото на 2020 година е загубил 8,4 милиарда долара. А богатството на третия най-богат човек в света - шефът на веригата за луксозни стоки LVMH Бернар Арно, е намаляло с цели 23 милиарда долара.

Дори легендарният Уорън Бъфет (четвърто място в индекса на Блумбърг) досега не е успял да извлече никакви облаги от кризата с коронавируса. Точно обратното дори: разделил се е с 13,3 милиарда долара.

Какво по-различно от тях прави Джеф Безос? Много просто: той е шеф и главен акционер на една компания, която - като малко други - успява да извлече ползи в условията на пандемия от коронавирус.

В момент, когато магазините не работят, услугите на най-голямата в света платформа за онлайн-търговия са търсени както никога преди. Да отворим една скоба: в разгара на кризата американският концерн е назначил нови 100 000 служители и иска да назначи на работа още 75 000 души.

Критиките към "Амазон"
Същевременно обаче мнозина критикуват отношението на концерна "Амазон" към собствените му служители. Твърди се, че Безос не прави достатъчно, за да защити служителите си от Ковид-19. Това потвърдиха и трима служители на фирмата в САЩ. Впоследствие те бяха уволнени заради систематично нарушаване на вътрешните правила на компанията.

Преди броени дни парижки съд постанови, че в сегашната криза с коронавируса американската фирма за онлайн-търговия не прави достатъчно за опазването на здравето и сигурността на служителите в логистичните си центрове.

В решението се посочва, че "Амазон" трябва да направи оценка на риска във всичките си складови помещения и да вземе необходимите мерки в защита на здравето и сигурността на работещите там.