Войната в Украйна продължава, а членът на долната камара на германския парламент Беатрикс фон Щорх попита изследователската служба на Бундестага как изпращането на сухопътни сили на страна-членка на Алианса на украинска територия ще се отрази на така наречения „въпрос с НАТО“ (член 5-и от Договора за НАТО), в който се говори за колективна отбрана в случай на нападение, пише УНИАН.

Във все още непубликувания доклад на парламентарната експертна група се посочва, че „ако държава-членка на НАТО действа едностранно - т.е. извън рамките на предварително решена операция на НАТО и извън военните командни структури на НАТО - нито НАТО като цяло, нито други страни-членки на НАТО стават страни в конфликта“, пише dpa.

Все пак в документа се признава, че въпросната държава сама ще стане страна в конфликта.

Le Monde: Всичко е готово, ето колко войници праща Макрон в Украйна

В края на февруари френският президент Еманюел Макрон не изключи в бъдеще разполагането на сухопътни войски в Украйна. Германският канцлер Олаф Шолц, от друга страна, ясно отхвърли разполагането на западни войници в Украйна.

В документа се отбелязва още, че военната намеса на френските сухопътни сили във войната на Украйна срещу Руската федерация може да се основава на колективното право на самоотбрана, което е разписано в чл. 51 от Устава на ООН и „следователно ще бъде допустимо съгласно международното право“.

От друга страна, добавя Бундестагът, евентуална руска реакция срещу цели във Франция би могла да се сметне за „въоръжено нападение“, и това би било фактически повод „да се  постави въпроса за НАТО“.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук