Няма шанс партии извън ГЕРБ да влезнат в европарламента. Това каза политическият анализатор Георги Харизанов, цитиран от Фокус. 

Той допълни още, че е скептичен към изявления от рода на това, че разликата между двете големи партии се е стопила и че БСП застига ГЕРБ.

Изборите ще коригират това говоренe в неприятна за левицата посока. 

„Не съм много убеден, че в момента така наречените патриотични партии са обединени. Според мен те леко закъсняват, защото натрупването на напрежение, особено когато всички отричат съществуването му, не се отразява добре на тонуса на избирателите и на структурите на партиите, които се чудят какво ще решат лидерите им и кога. Специално ОП не се държат на висотата, както изисква ситуацията бидейки част от управлението. За ДПС всичко ще е наред в техният мащаб“, каза той. 

Според Георги Харизанов енергията, която хвърляше БСП, за да предизвика предсрочни избори е била насочена за предишната календарна година. 

„Колкото и да се опитват да наслагват параден оптимизъм, социалистите знаят какво ще се случи и ентусиазмът им за предсрочни избори ще се изпари“, коментира политическият анализатор. 

По думите му ГЕРБ успяват да си отгледат млади политици в младежките организации на партията, за разлика от БСП. Според политическия анализатор от както Явор Гечев не е лидер на младежката организация на БСП не се чува много за нея.

Според него и двете големи партии не работят добре с периферията. „Опозиция все пак трябва да има, за да се напомня на управляващите, че не са всесилни и ситуацията може да се промени във всеки момент и да го държи в кондиция“, допълни той. 
„На предстоящите евроизбори левицата ще е големият губещ“, допълни Харизанов. Според него идеологията на БСП вече няма бъдеще както у нас, така и на европейската сцена. 

„Интересно е да се проследи обаче дали място в европейските редици на Левицата ще намерят проевропейски политици като Сергей Станишев, Кристиан Вигенин и Антон Кутев, или национал-социалисти, лоялни на политиката на техния лидер Корнелия Нинова“, коментира той. 

„БСП може да иска ЕС да е социален, но ЕС отказва да е такъв. Не случайно левицата в много европейски държави изчезна от политическата карта. След като хората не желаят да бъдат социални, след като социализмът се е провалил и е изчезнал от лицето на земята и след като се вижда, че само изключително развитото капиталистическо общество може да генерира достатъчно средства, да се погрижи за тези, които са болни, слаби и временно затруднени не по тяхна вина, то не виждам чисто политическия мотив да се залага на социална платформа през 2019 година. Слабостта на левицата да формулира политики, които в крайна сметка ще я извадят от голямата политическа игра, се пренася и в България и според мен това е неизбежно“, обясни Георги Харизанов. 

Според него битката за това как ще изглежда листата на БСП тепърва предстои. Що се касае до представянето на предстоящите Евроизбори както на левицата, така и на водещата сила у нас – ГЕРБ, политическият анализатор коментира, че и двете партии имат визия за собственото си присъствие в ЕП. Той уточни, че няма партия у нас, която да може да предложи цялостна визия за Европа.