Цената на природния газ в Европа започна да се повишава от есента на 2021 година, след като газохранилищата останаха полупразни, а доставките от Русия намаляха. Това пише Investor.bg, цитирайки Politico.

Европейският съюз (ЕС) болезнено намалява своята зависимост от руския природен газ, след свиването на доставките. На Запад виждат в енергийната криза шантаж от руския президент Владимир Путин. Анализ на случилото се през последните месеци пък показва, че Москва подготвя играта с цените от месеци, пише европейското издание Politico.

През миналата година Русия е доставила 137 млрд. куб. метра природен газ за страните от ЕС, което е със 7% повече спрямо предходната 2020 година. Но този ръст е измамен, защото през 2020 година доставките бяха необичайно ниски заради пандемията от коронавируса. Много по-адекватно е сравнението с 2019 година, спрямо която Русия е доставила с 16% по-малко газ.

Намалението на обемите започва да се наблюдава в последните месеци на годината - от октомври до декември 2021 година "Газпром" е доставила с 25% по-малко газ спрямо същия период на 2020 година. Така заради несигурността за зимата цената на природния газ на пазарите в Европа скочи от по-малко от 15 евро за мегаватчас през януари 2021 година до рекордните дотогава 180 евро за мегаватчас през декември 2021 година.

Цената на природния газ на нидерландската борса TTF през последните 12 месеца 

Цената на природния газ на нидерландската борса TTF през последните 12 месеца

Всичко започва в началото на август 2021 година, коментира Politico. Тогава "Газпром" намалява потока през газопровода "Ямал", който минава през територията на Беларус и Полша и достига до Германия. Компанията сочи като мотив авария в компресорна станция в Сибир и започва да черпи газ от своите газохранилища на територията на ЕС, за да осигури заявките на клиентите си. Но така Русия подготвя един от най-сериозните проблеми за миналата зима - ниското ниво на нагнетяване на газохранилищата в Европа.

В средата на миналия август "Газпром" ангажира едва 4% от допълнителния капацитет за транзит през Украйна през септември. Това, заедно с намалените доставки по "Ямал", изнерви пазарите и цените на природния газ вече тръгнаха нагоре.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук