Бавим се непрекъснато. Аз разбирам, че парите за държавата са от изключително огромно значение, но докато си мислим за парите, които чакаме от Европа, България вече официално е страната, в която трудно се живее и лесно се умира. Така че тук за живота на хората, то не е само да имаме пари.

Ами ние не можем да си запазим животите, така че това тупкане на топката и гледане на тоя същия филм няколко пъти поред с избори сме го гледали, заяви пред Нова телевизия попфолк певицата Есил Дюран.

Те са решили изборите да са октомври, много интересно, но ние не знаем обаче истинската причина да бъдат тогава. Септември не им харесва.

Много харесвам думата "вдъхновение", но в случая много вече абсурдно звучи. Всичко друго, но не сме вдъхновени да гласуваме след тези две години, тъй като ние гласувахме, за да разберем истината и така се превърнахме в собствените си очи като някакви наивници, които вярват все пак, че нещо може да стане, че нещо може така да се промени. Но думата "вдъхновение" да не я използваме, допълни Дюран.

Те се наричат мафия. Кой е мафията в крайна сметка? Единият вика: Ти, си мафия. Другият вика към него: Ти, си мафия. Това всичко страшно много обърква самите избиратели, тъй като хората, не всеки от тях е седнал да прочете това, което трябва да прочете, за да оформи собствена позиция и мнение. Отделно политиците говорят на езика на омразата, езикът им е като на женски пазар, каза още Есил Дюран.

Според политолога Христо Панчугов, изявлението на президента за избори през октомври е, за да се фокусират прожекторите върху него.

"Нека той да обясни какво значи целесъобразно, защото последния път, когато говореше за целесъобразност, беше в началото на миналата година, когато насрочи изборите в разгара на пандемията от ковид, с хаоса с машинно гласуване, който беше приет на коляно точно за една-две седмици. Съответно липсваше подготовка в ЦИК и секционните избирателни комисии. 

Предлагам функциите на президента наистина да бъдат ограничени до неговите институционални правомощия и това е, ако може да проведе процеса за правителство публично. Инструментът за консултации при президента отдавна се е превърнал в нещо такова - всеки да се събере там да си каже каквото има на собствените избиратели и президентът да търси политически преговори, които да доведат до някаква форма на правителство, и да го прави извън камерите.

Ако може, да го направи в лични разговори с политическите лидери, сигурен съм, че има телефона на всички. Но най-хубаво ще е, ако бъдат закрити служебните правителства и това правителство управлява до изборите“, допълни Панчугов.