"Тази сутрин вече се намираме в нов политически контекст. "Решението за изгонване на 70 дипломати не беше подплатено институционално, макар и правилно геополитически. Оттеглянето на Петков като премиер означава подчинение пред БСП. Радев защити проруския интерес, а ГЕРБ даде знакова подкрепа. Това заяви за "Твоят ден" политологът Цветанка Андреева.

По думите й нов импулс за кабинета няма да има, защото е "още от същото". "Коалицията е заложник на БСП, евентуален нов кабинет ще е коалиция на политическо оцеляване. Радев е последователен, защитава руския интерес от първия си мандат. 

Според политолога Слави Василев изгонването на 70 дипломати не е в интерес на националния ни интерес. "Партиите в НС нямат балансирана позиция по въпросите Изток-Запад. Няма смисъл да си разваляме отношенията с Русия не само заради русофилските настроения, но и защото ще предизвика отвращение", смята той.

"Евроатлантизмът не може да прикрепи ГЕРБ в коалиция с ПП. Русия не е заплаха за България, руски войски няма да нахлуят у нас. Това са празни приказки", каза още Василев.