По-голямата част от българите очакват нещата да са по-различни, отколкото това, което се случи. Преживяли сме вече веднъж опита да се върне справедливостта и дано този път тя да се върне. Тя е част от онова, заради което се създаде НС, и заради което ще имаме един служебен кабинет. Това сподели политологът доц. Татяна Буруджиева.

,,За българската демокрация, а не за българските политици, 45-ото НС направи много. Първо, защото отстрани владението на Бойко Борисов над Народното събрание.

Вижда се хаосът, който привидно съществува и е следствие на това, че нито един от политическите играчи не може да си наложи волята. Отстъплението на политическата класа е за сметка на българските граждани, които виждат състоянието на държавата'', заяви на свой ред политологът Слави Василев.

Буруджиева добави, че 45-ото НС е било полезно с това, че се е върнал гражданският интерес към парламентаризма и отбеляза, че в момента хората искат да видят какво ще направят техните избраници.

Тепърва ще видим доказателства дали се направи нещо полезно за демокрацията, защото смяната на властта стана на изборите. От политиците в НС се очаква да действат като в институция, без да е необходимо някой да ги контролира, подчерта политологът.

Буруджиева е категорична, че в парламента сме били свидетели на нещо като предкампания за новите избори - всеки ден е използван от всяка партия за свалянето на ГЕРБ от власт. 

Служебното правителство ще бъде с различна енергия, ако трябва да го сравним с първото на президента Радев. Той е натрупал опит и знания, има информация какво се случва в държавата. Да се надяваме, че служебният кабинет ще покаже на обществото истината за управлението на държавата, посочи Василев пред Bulgaria ON AIR.

Toй заяви, че всичко, което се случва в държавата от протестите напред, показва успех за президента. 

,,Президент и премиер - тези две фигури са водещите опоненти на политическата сцена на България. В контекста на това, което се случи от началото на лятото, ние виждаме, че по-скоро Радев излиза отгоре'', коментира Василев.

Основната разлика между парламент, в който има патриоти или няма патриоти, е това, дали Борисов ще намери с кого да прави коалиция, каза още той.