Свръхцелта на тази коалиция е да съществува.

С тази констатация започна коментара си пред БНР политологът и университетски преподавател Страхил Делийскси.

"Независимо какво се случва и няма значение какви са публичните политики, нямат значение взаимоотношенията. Има единствено значение коалицията да съществува. ... Подобен модел изисква солидно политическо въображение, но може да се окаже изключително траен

Ако има конфликт, то е на равнището на личностите, на равнището на удовлетворяването на определени корпоративни интереси... Ако я няма коалицията, корпоративните интереси няма да могат да търсят своето удовлетворяване през публичната власт".

Според него около втория вот на недоверие се е препотвърдила основната концепция, на която се гради управляващата коалиция:

"Видяхме, че един път не се получи вотът, втори път. Изглежда трябваше време през механизма на вота в рамките на коалицията да се уточнят някои взаимоотношения, и накрая тя оцеля, защото тя е жива, за да оцелява. Свръхцелта на тази коалиция е да съществува". 

По думите на политолога трите цели на това управление са забуксували и на този етап изглеждат имагинерни:

"Конституционна реформа, Шенген и еврозона бяха целите, които свързаха партиите в коалиционна сглобка. Към тези цели се присъедини и ДПС като помощник за създаване на парламентарни мнозинства".

Страхил Делийски смята, че абсурдът се е превърнал в отличителна характеристика на това управление.

"Несериозно е поведението на премиера, който каза, че ще подаде оставка, ако министърът на вътрешните работи не подаде своята", коментира той. 

Според него с наближаването на ротацията Бойко Борисов ще поиска и ГЕРБ да формализират по-солидно участието си в изпълнителната власт

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук