Липса на вътрешнополитически консенсус в страната е несъстоялата се коалиция между „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“. Това каза в предаването „Ритъмът на столицата“ политологът, преподавател, експерт по международна сигурност и управление на конфликти д-р Искрен Иванов.

„Вместо да се обединят политическите партии по някои основни приоритети, в момента наблюдаваме едно фрагментиране и интриги, които далеч не предвещават нещо добро в сложната ситуация, в която се намираме – и от енергийна, и от икономическа, и от геополитическа гледна точка.

Тези партийни интриги, които в момента наблюдаваме, по-скоро могат да ни докарат още една поредица от избори, които сериозно ще застрашат, като цяло състоянието на политическото представителство в страната“, коментира Иванов.

По думите му, причината, поради която ПП и ДБ няма да се явят заедно на изборите на 2 октомври, е голямото его на техните лидери. „Те го демонстрираха на няколко пъти в предишното правителство. Една от причините, че такъв консенсус в момента не може да има, е, че в парламента има много политици с голямо его“, каза политологът.

Според него има три линии, които партиите не трябва да преминават, в противен случай биха провокирали гнева на избирателите.

„Първата червена линия е енергийната политика на страната. Хората искат тяхната зима да бъде гарантирана, техният жизнен стандарт да бъде гарантиран. Втората червена линия е политиката на страната спрямо Русия, а третата е политиката на ценности на Европейския съюз“, добави д-р Искрен Иванов.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук