Считам, че институционалната демокрация у нас е в пъти по-добра, отколкото е тази в Унгария, например. Освен това и самата радикализация на българските партии не е на толкова високо ниво, колкото в останалата част от Европа. Това коментира в студиото на "Още от деня" по БНТ политологът доц. Румяна Коларова.

,,Демокрацията винаги минава през определени кризи. Основният проблем е, че антиевропейските партии не участват в общия дебат. А и не считам, че влизането на такива партии в Европейския парламент е нещо лошо, защото те биха могли да заздравят демокрацията. В крайна сметка кризите укрепват демокрациите, докато авторитарните режими се сриват при кризи. Навсякъде има ерозия на демокрацията, но при нас тя не е толкова тежка'', посочи Коларова.

,,Алтернативата на сегашното управление е обвързана с недемократични практики. Опозицията не е проевропейска, а антиевропейска партия. Най-големите антиевропейски говорители са именно от БСП'', коментира политологът.

,,Българските избиратели не са хора, които се примиряват със статуквото, избирателят у нас не е пасивен или безразличен. Новите партии в България имат по-отворен достъп до партийната система, отколкото в другите държави'', каза още Коларова.

Накрая тя изрази надежда, че 2019 ще бъде година на промяната, защото такава е необходима както у нас, така и в ЕС.

,,Нещата в Европа не са добре, Европа не може да влезе в правилния ритъм. Преди около година Макрон беше едва ли не знамето на промяната в Европа, а сега искат да го изгонят с камъни. В Германия ситуацията също не е по-добра, както и в Швеция, която уж е една от най-подредените страни на континента. Има отсъствие на лидерство и погрешно схващане на такова'', заяви другият гост в студиото – социологът Кънчо Стойчев.

,,Характерът на евроизборите ще бъде такъв, какъвто си го направим. Трябва да изискваме ново управление у нас и в Европа. Но смятам, че българинът започва да разбира, че Европа го касае'', каза Стойчев и също допълни, че очаква настоящата година да бъде година на промяната.