Очевидно най-голяма заявка за влизане във властта има ДПС. Това каза пред БНТ Боряна Димитрова, социолог от „Алфа Рисърч“.

„ГЕРБ е първа политическа сила, но формулата само ГЕРБ и ДПС не стига математически, тя не е приемлива и политически за ГЕРБ. Затова виждаме непрекъснати завои, обяснения, акценти. И трябва непременно да се привлече трети партньор“, посочи тя.

Политологът Слави Василев коментира от своя страна: „Блокажът на институциите е виден. Политическата класа е такава, каквато я виждаме“.

„Председател на Народното събрание ще се избере, но правителство няма да има. Третата партия няма да бъде ИТН със сигурност“, прогнозира той.

„По-скоро вървим към предсрочни избори. Не смятам, че това е по-лошият вариант. Този политически процес, който наблюдаваме 6 поредни избори, е един много дълъг път, който извървяхме за много кратък период от време“, посочи Василев.

Според него, с този политически елит промяна не може да се случи.

Евелина Славкова, социолог, заяви: „Този възел някак си се затегна след изборите. Отново сме в ситуация, в която темата за предсрочни избори стои на дневен ред“.

Според нея, Румен Радев може да бъде поставен в ситуация, ако не даде третия мандат на ИТН, да бъде поставен въпросът това не е ли политическа заявка, че ще участва в следващи избори. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!