Напрежението, проявило се тази седмица в управленската конфигурация, ще се задълбочава – от една страна между президента и лидерите на "Продължаваме промяната" (ПП), от друга – заради атаката на Корнелия Нинова към Румен Радев. Освен това съществуват и междуособици в управленската коалиция, атакуват и опозиционните формации в парламента.

"Картината не изглежда розова, но същевременно не е и безнадеждна", коментира пред Радио София доц. Иво Инджов, преподавател и специалист по политически комуникации.

По думите му, доскоро от ПП са действали с по-корпоративен подход, опитваше се да прокарва мостове. Сред слабостите са социалните буфери за противодействие на икономическата криза и ръста на инфлацията.

Доказателство за поемане на политическа отговорност от водещата партия в коалиционното правителство са позицията по отношение рекета от "Газпром", както и становището за Украйна и нуждата от помощ, включително и военна.

Неслучайно България влезе в световния информационен поток.

"Ако така продължат, от ПП ще консолидират избирателите от либерално-демократичния спектър, които искат да видят България с по-голяма тежест в ЕС и като част от Запада с неговите ценности. Но могат да настроят срещу себе си путинофилския и консервативния вот. Все пак по-ясният им политически профил ще им бъде от полза при следващи избори", допълни Инджов.

Според него със заявлението си Корнелия Нинова си оставя вратичка – БСП ще напусне правителството, ако то вземе решение за военна помощ за Украйна, но ако решението се вземе от парламента – няма да напусне управлението.

Политологът посочи, че от ПП може да ускорят падането на правителството с прибързани действия по отношение ветото спрямо Северна Македония по пътя ѝ към ЕС. Инджов очаква компромис в управлението, който да не позволи връщането на ГЕРБ на власт при едни нови предсрочни избори.

"Колкото до политическата формация на Стефан Янев, нямам високи очаквания към едно "Възраждане" light, още повече, че не сме чули да са се заявили някакви сериозни, влиятелни фигури", каза още Иво Инджов.