Политическите амбиции на Мая Манолова се простират отвъд кметското място. Това каза политологът Даниел Смилов, предава "Фокус".

По думите му вероятно изненади няма да има и ще се последва логичното решение левицата да застане зад кандидатурата на бившия омбудсман. Голяма част от гласовете към Мая Манолова ще дойдат именно от симпатизантите на БСП, а левицата с друг кандидат едва ли ще има сериозни шансове в кметската надпревара за столицата, каза още политологът.

„Кариерата на Мая Манолова е много интересна. Тя се наложи като острие на БСП. Помните, по време на протестите срещу Пламен Орешарски тя беше водеща фигура. Опитваше се да направи една изборна реформа, с която общо взето да укрепи и да задържи правителството на Орешарски на власт. След това неочаквано тя получи подкрепа от Бойко Борисов, за да стане омбудсман.

Това мнозина разчетоха като опит на Борисов да даде нещо на някои от изявените си критици, за да си спести критики. Манолова обаче успя да натрупа обществен авторитет на позицията на омбудсман. Знаем, че от това кметско място след това лесно се прескача и към премиерския пост“, добави Смилов. 

С началото на новия политически сезон много важни теми ще изплуват на повърхността, прогнозира Даниел Смилов. Последните изказвания на премира за членството на България в Шенген и изборът на главен прокурор ще са част от темите със сериозен отзвук, допълни той.