Резултатите от местните избори показват, че подкрепата за ГЕРБ ерозира спрямо 2015 година. Това каза политологът Даниел Смилов, предава "Фокус".

По думите му, доказателство за това са данните от столицата, както и ситуацията с общинските съветници на управляващите. БСП обаче не е в достатъчно добра кондиция, за да успее да оспорва резултатите в областите градове, обясни той.

„Вярно е, че ще има повече балотажи, отколкото на миналите избори. БСП имат някакви реални шансове за определени градове като Благоевград, в Русе сигурно ще е интересно, но все пак това не е особено оптимистичен резултат от гледна точка на левицата", каза той.

"От втората по големина партия в България се очаква и по- сериозен отпор по отношение на мажоритарните избори в областните градове“, обясни той.

Даниел Смилов коментира още, че особено разместване на политическата карта в страната няма да има и след балотажите следващата седмица, когато традиционно и избирателната активност е по-ниска.

В столицата нито Йорданка Фандъкова, нито Мая Манолова са категорично приемливи кандидати, което ще направи битката за кметския пост не особено лесна, прогнозира политологът.

ЧЕТЕТЕ В БЛИЦ ГОРЕЩИ НОВИНИ ОТ МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ!