„Няма засилване или охлабване в конспиративните теории относно коронавируса. Все още има висок процент от хора, които смятат, че COVID-19 не съществува.

Това притеснява и здравните власти”, това заяви в ефира на „Здравей, България” политологът Димитър Ганев по повод последното проучване на Изследователския център "Тренд".

„По принцип в българското общество има сериозен процент на хора, които вярват на конспирации и суеверия и тн. Коронавирусът просто засили това.  

Когато напарвахме проучването се разровихме из Facebook групите. Стана ясно, че социалните мрежи засилват конспиративното мислене, те са инкубатор на фалшиви новини”, поясни той.

По думите му българите имат много традиции и обичаи, които правят за здраве и това отваря мисленето им именно и за конспиративни теории. "Щом здравето на едно дете може да бъде обвързано с търкането на бузите му с първото яйце за Великден, защо и К-19 да не е конспирация", добави той.

Ганев коментира и мнението на хората относно ваксините.

„Немалка част от обществото няма да си сложи ваксина. Има голям проблем с имунизационния календар у нас. Има майки, които не желаят да ваксинират децата си”, заключи политологът.