Хората, които са гласували за Борислав Игнатов няма да гласуват нито за Фандъкова, нито за Манолова. Тези, които са гласували за Бонев, също едва ли ще отидат до урните. Това заяви в ефира на Нова тв политологът Стойчо Стойчев.

"Ако ГЕРБ успее да мобилизира 200 000 това ще им гарантира победата на балотажа", добави той. 

"Много хора не са отишли да гласуват на първи тур, но сега, като видят, че има опасност техният кандидат да загуби балотажа, ще стигнат до урните", смята още Стойчев. 
 

В студиото бе и политолог от "Тренд" Атанас Стефанов: "Ключовото за балотажа е, че Мая Манолова не възбужда наказателния вот. Хората не я припознават като носител на промяната", каза Стефанов.

"При балотажите вече има умора от кампаниите, не се знае кое поведение печелившо", включи се Стойчев. 

"Аз мисля, че в София кампанията ще е спокойна. Борис Бонев щеше да има по-добри шансове, отколкото Мая Манолова, ако беше стигнал до балотаж. Манолова мобилизира основно отрицателен вот - хора, които не харесват ГЕРБ и Фандъкова. При Бонев гласуването е главно положително. Той е положителен кандидат", смята Стойчев.

"Много по-лесно един социалист би гласувал за Борис Бонев, отколкото един костовист за Мая Манолова. Борис Бонев е много по-смилаем за леви и десни, защото той самият се определя като млад човек с кауза". добави той. 

"В Пловдив битката също ще е интересна. Проучихме подробно въпроса с различните резултати, а именно, че Славчо Атанасов излезе втори, а през целия ден Дани Каназиева бе втора според екзитпола. Имало е злоумишлена намеса и вреда върху него", каза Стефанов.
 

"Няма как да не го отразим това. Имало е организация, която е искала да се намеси в екзитпола, за да предизвика с това гласуващите за Атанасов да се демобилизират", заяви политологът от "Тренд".

"Не е ясно какво ще стане във Варна. Нямаше я тази мобилизация, която съществуваше преди. В България на балотажа обикновено има много силен антивот, битката ще е непредсказуема", смята Стойчев.