Днес цялата световна политическа класа, и особено европейската, е изправена пред напълно нова реалност - рязко отдръпване от либералния модел на света и връщане към съперничество между силите, казва полският професор Здислав Краснодембски.

Ученият обяснява, че "израсналият" от либералния модел ЕС, след като е затворил границите по време на пандемията, е потвърдил неговия провал.

Полският професор Здислав Краснодембски е сигурен, че днес процесът на отказ от либералния световен ред не само е започнал, но и процъфтява.

В интервю за полската агенция по печата той припомни, че в началото на 90-те години американският философ и политолог Франсис Фукуяма аргументира, че именно политическият модел на либералната демокрация, „завладял“ целия свят ще сложи край на историята, обяснявайки това не само с липсата на алтернатива, но и наричайки го най-високата стъпка в развитието на формите на политическо съществуване на човешката общност.

Полският професор подчертава, че дълго време мнозина дори не са имали никакви съмнения, че може да е иначе. Но преди няколко години те осъзнаха, че сегашният световен ред започва да прилича по-скоро на 19-ти век - тоест на съперничещи сили, които не възнамеряват да изоставят използването на сила и да се борят за своите интереси.

Според полския професор е любопитно това, че тези държави изобщо не са либерални демокрации. Като пример той посочва Китай, който отправи предизвикателство към САЩ, а също Турция и Русия.

Според професора промяната в мисленето идва заедно с промяната в политическия курс на САЩ, когато те започват да говорят за протекционизъм и за национални интереси. Светът с отворени граници и отворено общество не се оказа нищо повече от утопия, въпреки че по-рано всички вярваха, че процесът на американизация на света се проявява именно в глобализацията.

Освен това днес се наблюдава по-активно съперничество не само между Пекин и Вашингтон, но и между САЩ и ЕС, което все повече говори за необходимостта от промяна на политиката на конкуренция и защита на европейския пазар. „Настъпи революция в европейската политика ...“, казва полският професор.

В беседата ученият отбелязва, че доскоро Европейската комисия стриктно спазваше правилата за държавна помощ и свободна конкуренция. „Днес обаче наблюдаваме отказ от тази парадигма, който пандемията само ускори“, добавя той.

Краснодембски обръща внимание на факта, че въпреки че ЕС все още разчита на доктрината за либералната демокрация, той е този, който затвори границите си по време на пандемията, да не говорим за отделните държави-членки на ЕС.

Днес темата за миграцията се обсъжда по принципно различен начин от преди няколко години. Преди това за нея се говореше в полетата на срещите, но днес той заема централно място в политическите дискусии.

„Оказа се, че границите и стените не само ограничават свободата, но и защитават. Без съмнение това е голяма промяна.“, подчертава ученият. Той директно обяснява, че политиката на ЕС вече не се вписва в глобалните икономически процеси и на практика се превръща в анахронизъм. 

„Либералната доктрина вече не е в съответствие с това, което се случва в други части на света. Това също не отговаря на реалните политически процеси в Европа.“, добавя той.

В същото време полският професор уверява, че политическите процеси няма да доведат до това, че хората с либерални възгледи, идеолозите на идеята за отворено общество, свободната търговия, многостранността, глобалното управление ще изчезнат. „Бих казал, че те все още са световна класа, която мисли същото.

Представителите му обаче се чувстват все по-застрашени ... Хората, които са свикнали да мислят в определени категории, загубиха властта в резултат на демократични избори и все още не изглежда да разбират защо. Ето защо те говорят за заплахата от диктатура, за външни влияния - и в резултат на това излизат с абсурдни теории на конспирацията.

Други се опитват да се адаптират към променящите се обстоятелства.“, обясни ученият. Като примери той посочва лидерите, израснали от либералното движение - френският президент Еманюел Макрон, холандският премиер Марк Рюте и австрийският канцлер Себастиан Курц - които спечелиха изборите само чрез прокламирането на някои лозунги, характерни за популистите, фашистите или антидемократите.

Според Краснодембски изключително това им гарантира победа на изборите.

В интервюто той акцентира и върху излизането на Обединеното кралство от ЕС, което беше огромен шок за всички европейци, тъй като политическият процес тръгна в съвсем друга посока, отколкото очакваха политическите елити. „ЕС трябваше да се разширява и интегрира, а не да се свива ...

И сега, противно на всички очаквания, виждаме нарастваща поляризация, борба за разбиране на политическата общност, за идентичност, за ценности.

Това само свидетелства за отклонението от модела на либералния свят, света на ситата средна класа.“, заяви той.

Ученият също така подчертава, че пандемията от коронавируса, която е обхванала целия свят, само е ускорила тези процеси. Понятието за граница като средство за защита на обществото обаче се върна, както и концепцията за контрол и колективни интереси, а личните свободи бяха ограничени в името на общото благо.

Нещо повече, започна процес на засилване на центристките тенденции, изразен в опит да се повиши значително компетентността на институциите на ЕС. Обобщавайки, ученият обяснява, че пандемията от коронавируса в крайна сметка възобнови забравените социални конфликти в европейските страни:

Франция се фокусира върху неравенството между класите, Германия върху конфликта между поколенията - младите хора не искат да се откажат от свободите и развлеченията си, за да защитят възрастните хора от коронавируса, а Полша се опитва да анархизира политическия живот и политически да инструментира пандемията.