Законовата поправка „Пеевски“, с която се цели разкриване на вторичния грабеж на активите в КТБ и неговото прекратяване, започна да действа още преди да бъде приета от парламента, пише "Монитор".

Само преди ден депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид внесоха в деловодството на НС предложения за промени в Закона за банковата несъстоятелност за развалянето на неизгодни сделки с активи на фалирали банки, с които се цели разкриването и стопирането на вторичния грабеж на КТБ, който Българския Мадоф Цветан Василев и марионетките му провеждат вече трета година. Всички марионетки на задкулисната шайка, създадена от Фетхуллах Костов, в която наред с Иво Прокопиев, Сашо Дончев и Огнян Донев видно място заема и Цветан Василев, моментално нададоха вой до небесата колко лош е този законопроект.

Покрай гъстата порция фалшиви новини, които се изляха в медиите от кръга „Капитал“ и присъдружните им сайтове по адрес на Пеевски заради законопроекта, в публичното пространство се появи и една откровено абсурдна публикация.


„Фрогнюз“ на бившето ченге от ДС с псевдоним Академик и настоящ храненик на Цветан Василев – Огнян Стефанов, помести становище на правния експерт Даниел Божилов от НПО „Ние, гражданите“. Неговото становище е, че този законопроект е много лош, няма да доведе до нищо добро за държавата и, естествено, не бива да бъде приет. Теоретично няма нищо лошо в това всеки да изразява собственото си мнение и да го аргументира както намери за добре. Но въпросният експерт заедно с агент Ана Хранова от ДС – Вера Ахундова, са основните лица, представящи се за вложители в КТБ, които от фалита на банката насам проглушават ушите на всички със своите искания, инициативи, предложения и акции, до едно съвпадащи с тезите, които самият Цветан Василев защитава. Дори и най-наивният човек на света да повярва, че мустакатият аферист може по случайност постоянно да е на едно и също мнение с вложителите в банката, която е ошушкал, в този случай ситуацията е повече от абсурдна. Хора, представящи се за жертви на пирамидата „КТБ“, се противопоставят на промени в закона, които биха довели до връщане на пари в трезора и съответно преразпределението им към ощетените вложители. Излиза, че вложителите в КТБ не си искат парите. Или пък тези същите хора печелят повече, ако парите не им се върнат по законен път от синдиците, а стоят в ръцете на Цветан Василев и той борави с тях по свое усмотрение.

Самите вносители на законопроекта предупредиха, че от реакциите спрямо него ще стане ясно кой има интерес от вторичния грабеж на КТБ и в конкретния случай това толкова ясно си пролича, че поправката „Пеевски“ на практика започна да действа. От реакциите пък е видно, че явно парите, предвидени за производството на фалшиви новини, свършват. Дали откраднатото от приватизацията, проведена от Костов, вече е преразпределено, или тлъстите грантове от чужди фондации са на път да секнат, но медиите от фабриката за фалшиви новини с всички сили се заеха с това да се борят против връщането на откраднатите активи от КТБ в масата на несъстоятелността. Излиза, че и те като псевдовложителите разчитат да се изхранват основно от ръката на Цветан Василев, който остави дупка от близо 5 млрд. лв. в трезора, прибра парите на хората и в момента е готов щедро да плаща, за да се сдобие с приятели, които да го защитават.

Такъв скъпо платен приятел на Българския Мадоф е и експертът по всичко с агентурно име от ДС Сашо, който днес се подвизава като „анализатора“ Илиан Василев. Той успя в рамките само на една публикация в профила си във Фейсбук, която, разбира се, беше експресно пръсната сред медиите от фабриката за фалшиви новини, да си противоречи няколко пъти, че даже и да се уличи в лъжа. Първо Василев пусна очевидната опорна точка която от вчера пишат „независимо един от друг“ „Капитал“ и присъдружните му сайтове, като „Медиапул“ - че Пеевски така искал да се промени закона, че да не се засегнат кражбите на активи, които той бил правил. В същия текст Василев информира, че поправката изобщо няма да функционира, а се прави само за да се лъска имидж. Паралелно с това „експертизата“ на видния костовист показва, че депутата го било яд, че други крадат активи, купени с пари на вложителите в КТБ, и затова иска така да се промени законът, че и той да може. Цялата тази кавалкада от клевети идва, след като години наред Илиан Василев упорито обясняваше, че в КТБ няма никаква дупка, с парите на вложителите са законно купени здрави активи и чрез тях можела да се попълни масата на състоятелността на банката. Шизофреничното поведение на агент Сашо е обяснимо - ако поправката „Пеевски“ влезе в сила, дупката в КТБ ще бъде осветена с пълна сила и оттам ще лъснат именно ченгесарски мутри като тази на Илиан Василев, които са финансирани с пари на вложителите, които Българския Мадоф открадна.

Хамид Хамид: Виновниците опитват да отклонят вниманието

Този закон доказва, че нямаме нищо общо с разграбването на КТБ. Това каза Хамид Хамид пред Нова тв. По думите му с новите текстове ще се сложи край веднъж завинаги на всички инсинуации за участие в процеса на народни представители от ДПС, каквито подмятания и намеци се прокрадвали в някои медии. Попитан дали един от вносителите - Делян Пеевски, трябва да представи пред обществото законопроекта, за да оправдае митовете за негово участие, Хамид обясни, че тиражираните по медии обвинения са стратегия на тези, които са откраднали парите, да насочат общественото внимание в определена посока, а сами да се крият в съседни държави, да се радват на спокойствие и да бягат от българското правосъдие. По думите му законопроектът е изключително ефективен способ не само да се осветят лицата, ограбили КТБ и продължаващи да ограбват активите, но и способ да се върнат в държавата ограбените активи и да служат за осребряване. „В този смисъл тези дни сигурно ще се появят дежурните адвокати на тази организирана престъпна група, за да се обясняват“, коментира още той.

И Христо Иванов си брани субсидията

Проваленият политик и марионетка Христо Иванов също се включи в хора от противници на поправката „Пеевски“. Точно по поръчка той се появи в bTV уж за да обяснява как неговата ГМО партия „Дай, България“ и останалите политически маши на задкулисието, които се обединиха, са единствената алтернатива на управлението. Иванов обаче не пропусна да изрецитира същите опорни точки, които се разпространяват от фабриката за фалшиви новини - след като са се опитали да придобият „Дунарит“ чрез държавните механизми, но не са успели, вносителите правят втори опит с предлаганите текстове. Необичайната активност на сламения политик може да се оправдае със стенограмите „АРГО-гейт“. При разговорите за финансирането на бъдещия политически проект, който Иванов ще оглави, се споменава как за сиво финансиране могат да разчитат на Цветан Василев. След като „Дай, България“ се провали на изборите и не се докопа до партийна субсидия, сега единственият му източник на финанси явно е точно Българския Мадоф.