САЩ наскоро проведоха военни учения на стратегическите си ядрени сили. Ученията бяха най-големите от години. Според легендата на ученията, хибридният конфликт в Европа се развива в глобална ядрена война с участието на САЩ, пише руското интернет издание Pravda.ru.
Маневрите под наслов "Глобална светкавица 17" се проведоха от 7 до 17 февруари. Ученията са имали за цел подготовка за действия в случай на конфликт с друга ядрена сила в европейския театър на военните действия. Пентагонът не е уточнил въображаемия враг, въпреки че САЩ имат само един възможен враг в упоменатия театър на бойните действия - Русия.

Преди САЩ биха практикували една версия на война, но този път военните са разиграли използването на всички възможни варианти. Военни от Австралия, Канада, Дания и Великобритания са взели участие в ученията.

"Защо САЩ дрънкат оръжията си пред Русия. Подготвят ли се американците за истинска война с Русия", са попитали от Pravda.ru Анатолий Циганок, който е шеф на Центъра за военни прогнози към Института за политически и военни анализи.

"Не смятам, че американците се готвят за война. Американците винаги са се опитвали да оценят заплахата от Русия и Китай. Руската заплаха е исторически въпрос за САЩ. Това са обичайни учения. Когато казват в САЩ, че Русия е заплаха за Америка, те предоставят на американските граждани порция лъжи. Същевременно до 60 процента от руснаците виждат НАТО като заплаха за Русия", уточни още Циганок.

Припомняме, че в началото на месеца лично руският президент Владимир Путин издаде заповед: Гответе се за война!

 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!