През последните месеци президентът Радев не спря с безпочвените си атаки срещу управляващата коалиция. Като тяхна кулминация изказа лесно доказуема лъжа.  По време на посещението си във военната база Граф Игнатиево (25.06) по повод интервюто на премиера Кирил Петков Радев изрече дословно:  "Премиерът лично призна, че България изнася оръжия за Украйна“. 

Имаше предвид интервю на премиера пред левия британски вестник Гардиън. То може да се види в оригинал на този адрес: https://www.theguardian.com/world/2022/jun/23/i-fear-bulgaria-will-become-a-soft-state-kiril-petkov-on-threat-of-russia?fbclid=IwAR0HQNCH7lyVaYyBFvK2rRQijgzJ81tKNL_zI3oxQkWrNDtgwo1KOaIXYlE

В това интервю никъде не се споменава за български износ на оръжия за Украйна. В него Кирил Петков споменава, че част от изнесената помощ за Полша може да бъде намалена „some of our exports [of aid] to Poland will be sharply decreased“. Изразът „Износ на оръжия“ въобще не е използван от Кирил Петков.

Припомням, че българският парламент взе решение да окаже военно-техническа помощ на Украйна само чрез ремонт на военна техника, ако такава успее да достигне до България и когато военноремонтните ни заводи получат резервни части за нея. Българският парламент изрично отказа да изнася оръжия за Полша. Това предполага България да оказва военна помощ, само чрез ремонт, а не чрез износ на оръжия.

Правилното тълкувание на думите на Петков е: Ако военната помощ за Украйна започне, тя може да намалее при евентуално скептично към Запада българско правителство.

Целта на лъжата на Румен Радев се проявява в последвалото му изречение: „В своето желание да уцели мен, той простреля г-жа Нинова“. С тези думи Румен Радев директно напада Корнелия Нинова и БСП, които представляват единствената пречка пред България реален износ на оръжия към Украйна.

При въпрос дали България наистина изнася оръжия за Украйна, Румен Радев не отговори, а сложи край на интервюто. Хубаво е не само да критикуваме и нападаме, а и да сме коректни. Нещо, което българският държавен глава отдавна не е. 

Автор: Николай Аргиров, маркетолог