Геополитическият анализатор проф. Боян Чуков заговори за това колко опасно е нагнетяването на напрежение между страните на Балканите. Не само това! Той разкри и кой е в основата на това.

Ето какво написа проф. Чуков в личния си фейсбук профил (публикуваме думите му без редакторска намеса):

"Опасно е да имаш съсед като Сърбия", заяви Вьоса Османи (президент на Косово) в интервю за хърватското списание "Вечерни лист".

Подобни призиви на Балканите в никакъв случай не способстват за мирното развитие на нашия регион. Нагнетяването на напрежение между държавите хаотизира Балканите.

По-важното е да се забележи, че северомакедонският президент Стево Пендаровски със своите антибългарски изказвания както и редица други политици в Скопие работят за същата кауза. Нагнетява се ентоконфесионално напрежение и остро противопоставяне.

Да се счита, че в Прищина и Скопие действа едновременно "дългата ръка на Москва" е теза за "бедните" в ментален план. Остава да си отговорим на въпроса: Кой хаотизира Балканите? Кой създава напрежение между славянските православни народи от една страна, а от друга противопоставя мюсюлманската социокултурна система на славяно-православната?

В случая няма да дам отговор. Много е просто. Елементарно Уотсън!"

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук