Хората не виждат светлина в тунела. Това предопределя негативни настроения. Това винаги влияе зле на развитието на държавата. Това каза пред БНТ политологът проф. Антоанета Христова.

„Зорлем путинисти правят българското общество някои политици. Българското общество не се дели по този начин“, смята тя. Според нея българинът е много адаптивен, той не е нито путинист, нито американофил. Той гледа как да се справи, независимо от сблъсъка на големите интереси“, посочи тя.

Има изключително комуникационен проблем между управляващите и работещите. „Вече нямам думи какво става. То става едно след друго необясними действия. Чувството, че постоянно имаме някаква излагация, българска излагация, имаше период, в който постоянно се чувствах неудобно“, каза политологът.

„Всеки ден присъствието на правителството в държавата е опасно за държавата“, смята тя.

„Кирил Петков дойде от Щатите и каза, че ще прави проверка на „Балкански поток“. С какво беше свързан „Балкански поток“? Май Щатите не го искаха много?“, изтъкна тя.

„Естествено е идването на предсрочни избори в тази картина. Слабостта на управлението на кризите е видимо ежедневно“, посочи проф. Христова.  

Доц. Росен Карадимов, политически анализатор, от своя страна подчерта: „Защо в Европа инфлацията, привнесена от войната в Украйна, е 8%, а у нас – 20 и нещо? Това е управленският разговор“.

„На път сме да преживеем едно исторически уникално събитие – съвместен протест на работодателите, съвместно със синдикатите. Правителството успя да ги събере на едно място. Единственият министър, който успя да реагира адекватно на ситуацията, е Корнелия Нинова“, заяви той.

„В Европа овладяват инфлацията. В България започват да се подиграват и казват, че това са едва ли не социалистически мерки“, каза още анализаторът.